Apple ще трябва да промени радикално iOS под натиск от ЕС

Правилата в iOS ще бъдат променени, за да съответстват на европейските закони
(снимка: CC0 Public Domain)

Промяна буквално на най-дълбоките правила в мобилната платформа iOS ще трябва да предприеме Apple под натиск от регулаторите в ЕС. Американската компания вече е приела да разреши магазини за приложения на трети страни за своята платформа. И не само това…

Промените в софтуерните продукти на Apple се налагат от новия Закон за цифровите пазари на ЕС. Компанията вече е направила съответните промени във формуляр K-10 по отношение на рисковите фактори за 2023 г., съобщи TechCrunch.

Бъдещите промени ще повлияят на начина, по който Apple таксува разработчиците за достъп до своите платформи и върху това как компанията управлява разпространението на приложения извън App Store, вкл. „как и до каква степен позволява на разработчиците да комуникират с потребителите в App Store относно алтернативни механизми за закупуване”.

С други думи, Apple се готви да пусне магазини за приложения на трети страни за своята мобилна платформа iOS, както се изисква от ЕС, а също така да въведе механизми за плащане на разработчици “трети страни”.

Новият закон за цифровите пазари в ЕС може да засегне и приложението за мигновени комуникации iMessage. Освен това Google също участва в тази игра, тъй като се обедини с най-големите европейски оператори.

Коментар