Интригата в Топ 5 на суперкомпютрите се заплита

Суперкомпютърът Frontier удържа лидерството с производителност 1,6 екзафлопса
(снимка: Националната лаборатория Оук Ридж)

Списъкът на най-производителните суперкомпютри Top500 беше актуализиран за пореден път. Това се случва веднъж на шест месеца и сега се наблюдават значителни промени в челната петица.

Докато няколко суперкомпютъра с производителност около или над 2 екзафлопса (exaFLOPS) са в процес на изграждане, лидер все още е системата Frontier в Националната лаборатория Оук Ридж на САЩ. Тя първа преодоля границата от 1 екзафлопс и остава единствената по рода си, далеч пред най-близкия си конкурент. Нейната производителност е над 1,6 екзафлопса.

Ако преди шест месеца системата Fugaku с производителност от 442 петафлопса (PFLOPS) беше на второ място, сега там е Aurora с резултат от 585 петафлопса. Трябва да се отбележи, че това е само част от системата, която вече е пусната в експлоатация и по-късно Aurora ще достигне производителност от над 2 екзафлопса.

Aurora е изградена върху процесори Intel Xeon CPU Max 9470 и ускорители Intel Data Center Max. За сравнение, безспорният лидер Frontier разчита на компоненти от AMD.

На трето място също излиза нов играч. Това е системата Eagle, собственост на Microsoft, с производителност от 561 петафлопса. Японският суперкомпютър Fugaku, разработка на Fujitsu и института Riken, пада на четвърто място. Челната петица затваря LUMI, базиран на HP Cray и AMD хардуер, с производителност малко над 531 петафлопса.

Коментар