Дигитална демокрация или ИТ анархия?

Навлизането на инструментите за програмиране без писане на код носи риск от бум на сенчестите ИТ в организациите (снимка: CC0 Public Domain)

46 процента от ИТ директорите в Европа, Близкия изток и Африка работят в бизнес-среда, в която „техничарите“ вече не са господари на цифровите активи на компанията, показва ново проучване на пазарния консултант-изследовател Gartner. В не-технологичните отдели работещите вече създават, развиват и управляват свои собствени ИТ функционалности, благодарение на навлизането на технологиите за „безкодово“ разработване на софтуер.

Възходът на софтуерното разработване без писане на код, с малко кодиране и генеративните AI означава, че това, което някога е било „запазена територия“ на ИТ екипите, днес може да бъде създадено почти от всеки корпоративен отдел, въпреки че техническите специалисти ще бъдат извикани на помощ, ако нещо се обърка.

“Демократизация” в разработката на софтуер

ИТ специалистите с по-дълъг опит може да се смаят от това, спомняйки си мрачните дни на Visual Basic 3, Microsoft Access и начина, по който ентусиазираните, но неопитни служители можеха да причинят хаос в инфраструктурата на компанията. Днес създаването на софтуер се „демократизира“, казва Даниел Санчес-Рейна, вицепрезидент анализатор в Gartner.

Промяната може да се окаже предизвикателство. „Ако не въведете управление, истински добро управление, това, което може да се получи, е същински хаос“, добавя Санчес-Рейна. Възможно е да се окаже, че в организацията има повече „сенчести“ ИТ от когато и да било.

В проучването на Gartner са събрани данни от 2457 респонденти – предимно ИТ директори – от 84 страни. Анализът разкрива, че 46 процента от ИТ директорите си партнират с колегите си на ниво „главен директор“ за съвместното създаване на цифрови технологии в мащаб, обхващащ цялата организация. Процесът е наречен демократизация на дигиталната доставка. В него главният ИТ директор действа като франчайзодател на технологиите.

Санчес-Рейна отдава тази промяна на възхода на услугите за създаване на софтуер с малко или дори нулево писане на код. 66 процента от ИТ лидерите в Европа, Близкия изток и Африка заявяват, че вече са внедрили или планират да внедрят подобни технологии през следващите две години.

AI променя играта

Не е изненадващо, че 72 процента от анкетираните ИТ директори смятат, че пристигането на AI ще „промени играта” през следващите три години. Все пак само 29 процента могат да посочат по-конкретно какво би означавало навлизането на генеративните AI. Това ни подсказва, че не всички ИТ директори непременно разбират какво е изкуственият разум в настоящия контекст.

Като част от промяната се очакват значителни разходи в областта на киберсигурността. 81 процента от ИТ директорите са заявили пред Gartner, че възнамеряват да увеличат инвестициите в тази област.

Въпреки това моделът на вътрешен франчайзинг и демократизацията на дигиталната доставка бележи редица промени. Според Санчес-Рейна, много организации несъзнателно се насочват към франчайзинговия модел като страничен ефект от внедряването. „Основната причина е, че изпълнителните директори настояват ИТ отделите да се фокусират само върху стратегически дейности.“

На свой ред тенденцията означава, че задачите, които някога са били „запазена територия“ на ИТ екипите, днес могат да бъдат преместени другаде благодарение на новите платформи и услуги.

„Има хора във финансите например, които наемат – разбира се в съгласие с CIO – но те наемат специалисти по данни в стремежа си да осигурят аналитични възможности във финансовия отдел. Това е нещо, което в миналото беше извършено от ИТ отделите“, посочва Санчес-Рейна. И предупреждава: „Ако финансов директор наеме специалист по данни, без да информира съответния CIO и без съгласие с него, това, което ще произтече, вече се явява сенчеста ИТ система. Вече не става дума за демократизация“.

Следователно тук се крие потенциал за създаване на технологичен хаос, както може да потвърди всеки, който се е сблъсквал с проблема на сенчестите ИТ.

Демократизирането на цифровата доставка несъмнено изглежда полезна тенденция, но процесът непременно трябва да бъде придружен от стабилно управление.

Коментари по темата: „Дигитална демокрация или ИТ анархия?”

добавете коментар...

  1. ..

    гартнър я дъвчат тая дъвка от десетилетия, пък все не се случва …

Коментар