Не излетя: Отложиха изстрелването на огромния Starship

Изстрелването на свръхтежкия кораб Starship ще закъснее с един ден
(снимка: SpaceX)

Технически причини принудиха американската космическа компания SpaceX да отложи планираното за днес изстрелване на 122-метровия кораб Starship. Сега пускът е пренасочен за събота, 18 ноември.

SpaceX обяви официално в X (Twitter), че отлага изстрелването на прототипа на свръхтежкия космически кораб Starship по технически причини. По-рано стана известно, че компанията е получила разрешение от Федералната авиационна администрация за изстрелването, което трябваше да се състои днес, 17 ноември.

„Трябва да сменим задвижването на стабилизатора на решетката, така че изстрелването е пренасочено за събота”, поясниха от SpaceX с публикация в социалната мрежа X.

През април, SpaceX осъществи първото успешно изстрелване на ракета с инсталиран прототип на космическия кораб Starship. Ракетата достигна височина от 39 км. Няколко секунди след изстрелването стана известно, че 5 от 33-те двигателя Raptor, монтирани на ракетата-носител Super Heavy, са отказали.

В резултат на това след малко повече от минута ракетата започна да се свива и да се върти, отклонявайки се от правилния курс. След което бе задействана системата за дистанционно унищожаване.

Как ще премине следващото изстрелване ще разберем в събота, 18 ноември.

Коментари по темата: „Не излетя: Отложиха изстрелването на огромния Starship”

добавете коментар...

  1. Пешо

    Най-важното е че тази ракета е въглеродно неутрална. Да извеждаш замърсяване на такава висока орбита ще унищожи екосистемите на земята. Не напраНо простолюдието трябва да яде скакалци… Като си създават теза, поне можеше да си я следват.

Коментар