Японска компания усвоява производство на 1-нм чипове

Френски технологии ще помогнат на Япония да възроди полупроводниковата си индустрия
(снимка: CEA-Leti)

Япония е амбицирана да навакса изоставането в полупроводниците и дори да надмине конкурентите си. За целта местната индустрия си партнира с водещи технологични играчи от САЩ и Западна Европа.

Не само американската корпорация IBM и белгийската изследователска организация Imec, но и френски специалисти от института Leti участват във възраждането на японската полупроводникова индустрия в най-добрата ѝ форма, отбелязва Nikkei. Те ще помогнат на японския консорциум Rapidus да овладее производството на 1-нм чипове до началото на следващото десетилетие.

Според японски източници, от следващата година Leti и Rapidus ще започнат да обменят опит и да изпращат своите служители в командировки в съответните направления. Очаква се преходът към 1-нм производствена технология да подобри съотношението между производителността и консумацията на енергия на чиповете с 10-20%.

IBM също ще помогне на партньорите си от Япония, като обмени опит с тях за разработката на 1-нм технология за производство на чипове. Масовото производство по тази технология се планира да започне през следващото десетилетие.

Миналата година Rapidus подписа споразумения за сътрудничество с няколко японски университета, в рамките на които беше създаден изследователският център LSTC, който ще се фокусира върху развитието на съвременни технологии за производство на полупроводникови компоненти.

През октомври LSTC подписа споразумение за сътрудничество с френския изследователски институт Leti. Французите разработват някои технологии, които могат да бъдат полезни при производството на чипове по 1-нм литографски стандарти.

В момента най-модерните чипове в Япония се произвеждат по 40-нм технология, но още през 2025 г. Rapidus планира да започне пилотно производство на 2-нм чипове и да премине към серийно производство до 2027 г. Компанията беше основана миналия август от консорциум от инвеститори, които вложиха $48,5 млн. Правителствените субсидии за развитието на 2-нм технология ще възлязат на $2,2 млрд.

Коментар