Huawei няма да пуска смартфони с HarmonyOS на външния пазар

Смартфоните на Huawei извън Китай ще продължат да използват Android с обвивка EMUI
(снимка: Huawei)

Китайският производител на смартфони Huawei внесе яснота по важен въпрос, свързан с фирмената операционна система HarmonyOS, която компанията налага като алтернатива на Android.

Новината е, че Huawei засега няма планове да пуска смартфони, предназначени за продажба извън Китай, със собствената си операционна система HarmonyOS, съобщи My Drivers.

Същевременно компанията уверява, че потребителите на нейните смартфони с обвивка EMUI извън Китай ще могат да продължат да използват приложения, създадени за Android.

По-рано Huawei обяви, че следващата версия на HarmonyOS е готова за пазара. Известна като HarmonyOS Next, системата внася фундаментална промяна в сравнение с предишните версии – това е „чиста” разработка на Huawei без използване на AOSP (Android Open Source Project) код и поддръжка на APK файлове на Android приложения.

Huawei вече пусна 4 версии на HarmonyOS, но извън Китай компанията не разчита в смартфоните си на собствената мобилна платформа. HarmonyOS се среща в устройства като телевизори и смарт часовници.

На международния пазар Huawei продължава да предлага смартфони, базирани на операционна система Android с фирмената обвивка EMUI.

Коментари по темата: „Huawei няма да пуска смартфони с HarmonyOS на външния пазар”

добавете коментар...

  1. Борис 1

    Че нали в това е идеята да си купиш телефон с друг софтуер човек да има избор кой да го следи долните мръсни гнусни крадливи американци или жълтите чисти китайци

Коментар