Верига магазини дава тласък на електрическата мобилност у нас

Бързозарядни станции за електромобили ще се появят до магазините на BILLA в цялата страна (снимка: BILLA)

Липсата на инфраструктура за зареждане на електромобили се счита за основна пречка пред масовото навлизане на е-колите. Инициатива на две големи компании, опериращи на нашия пазар, ще помогне за преодоляване на този проблем.

Веригата супермаркети BILLA и операторът на зарядна инфраструктура Eldrive обявиха партньорство, което несъмнено ще даде тласък на електрическата мобилност у нас. Двете компании ще изграждат публично достъпна зарядна инфраструктура за електромобили на паркингите на магазините BILLA в цялата страна.

Партньорството предвижда да се инсталират само бързозарядни станции, като вече има инсталирани такива на три търговски обекта BILLA – два в София и един в Благоевград.

Станцията на магазина на бул. България 55 в София има мощност 50 kW DC и два CCS конектора, а станцията на бул. Братя Бъкстон 96 в столицата е с мощонст 120 kW DC с два CCS конектора и 50 kW DC с един CCS и един ChaDeMo конектор.

50 kW DC станция с два CCS конектора e инсталирана и на паркинга на новия магазини BILLA в Благоевград, като скоро предстои да се инсталира такава и в магазин BILLA в Троян.

“Магазините BILLA са разположени на ключови и удобни локации из цялата страна, като сега нашите потребители ще могат да зареждат докато пазаруват”, коментира Димо Колчев, изпълнителен директор на Eldrive за България.

По неговите думи, партньорството с верига от мащаба на BILLA е много ползотворно както за мрежата на Eldrive, така и за електрическата мобилност в страната.

„Декарбонизацията е ключова тема в нашата стратегия за устойчивост. С това партньорство ще подкрепим развитието на инфраструктурата за електромобили в страната”, заяви от своя страна Вигинтас Шапокас, изпълнителен директор на BILLA България.

Коментари по темата: „Верига магазини дава тласък на електрическата мобилност у нас”

добавете коментар...

  1. mhm

    е ти безплатни ли искаш да са?

  2. Виктор

    За какъв тласък става въпрос в статията, като на Eldrive станции има навсякъде и са под една шапка заедно със Spark, платени са и допринасят единствено за печалбата на собствениците им.

Коментар