Сам Алтман победи: завръща се триумфално начело на OpenAI

Лицето на OpenAI, Сам Алтман, отново е начело на компанията след неуспешен преврат 
(снимка: Sam Altman / X)

Това е история, достойна за филмова адаптация. Сам Алтман, знаковата фигура в света на изкуствения интелект, се завръща като главен изпълнителен директор на OpenAI, след като преди няколко дни бе уволнен от борда на директорите и постъпи в Microsoft.

Опитът за преврат в OpenAI, компанията-създател на прословутия AI бот ChatGPT, очевидно се провали. Бордът на директорите изненадващо уволни Сам Алтман миналия петък, той се присъедини към Microsoft, а повечето служители на компанията заплашиха да го последват, ако бордът не подаде оставка и не възстанови Алтман на позицията му.

Това проработи, Сам Алтман се върна като шеф на OpenAI. Нещо повече, бившият президент Грег Брокман, който подаде оставка в знак на протест срещу отстраняването на Алтман, също ще се завърне на поста си.

Компанията заяви, че има “принципно споразумение” да върне Алтман заедно с нов борд на директорите, състоящ се от Брет Тейлър, Лари Съмърс и Адам Д’Анджело. Последният беше в състава на стария борд на директорите, който уволни Алтман.

Единствената цел на този малък първоначален борд е да прегледа и назначи нов официален борд от до 9 души, който ще рестартира управлението на OpenAI, съобщи The Verge в публикация за драматичните събития в OpenAI.

Microsoft, която инвестира повече от 10 милиарда долара в OpenAI, вероятно ще има място в този разширен борд, както и самият Алтман. Междувременно главният изпълнителен директор на Microsoft, Сатя Надела, каза, че компанията не иска повече „изненади”.

След скандалното уволнение на Сам Алтман, Microsoft обсъжда промените в борда на директорите с OpenAI. Всички ключови страни потвърдиха, че са постигнали споразумение. Алтман коментира, че „всичко, което направих през последните няколко дни, беше насочено към поддържане на единството на този екип и неговата мисия”.

Един от другите големи инвеститори на OpenAI, Thrive Capital, нарече завръщането на Алтман „най-добрият резултат за компанията, нейните служители, тези, които използват нейната технология, и света като цяло”.

„OpenAI има потенциал да се превърне в една от най-влиятелните компании в историята на компютрите”, каза партньорът на Thrive – Кели Симс. „Сам и Грег са дълбоко отдадени на почтеността на компанията и имат несравнима способност да вдъхновяват и водят. Ние сме развълнувани, че те ще се върнат в компанията, която основаха и помогнаха да се изгради това, което е днес”.

По-рано 96% от служителите на OpenAI подписаха писмо, в което заплашиха, че могат да напуснат и да се присъединят към Сам Алтман в Microsoft, освен ако бордът на стартъпа не подаде оставка и не върне отстранения главен изпълнителен директор заедно със съоснователя и бивш президент Грег Брокман. Този натиск, заедно с други обстоятелства, проработи.

Коментар