Експлозии, травми и атака от робот в завод на Tesla

Ускореното производство на електромобили е свързано с неприятни инциденти 
(снимка: CC0 Public Domain)

Нараняванията на работници и нарушенията на безопасността в завода на Tesla В Тексас нарастват. Това е резултат от стремежа на компанията за електромобили да ускори производството: работниците съобщават за експлозии, кървави наранявания и „атака” от робот.

Докато Tesla се готви за първите доставки на Cybertrucks на клиенти, медийни репортажи за фабриката на компанията в Тексас рисуват доста обезпокоителна картина, включително експлозии в леярната и робот, който „напада” работник.

Уеб-ресурсът The Information съобщава за редица инциденти в Gigafactory в Остин, където един от всеки 21 работници е бил ранен през 2022 г. Данните идват от задължителните доклади за наранявания, които Tesla представя на Администрацията по безопасност и здраве при работа (OSHA).

В един от инцидентите през 2021 г. инженер на компанията се приближава до робот, чиято ръка трябвало да бъде деактивирана, но в крайна сметка човекът е хванат и прикован към стената от робота. Свидетел твърди, че инженерът кървял от гърба и ръцете си и след като активирал аварийното спиране, успял да се измъкне от хватката и паднал в улей, предназначен за събиране на скрап от алуминий, оставяйки следа от кръв.

Докладът за наранявания, представен от Tesla на OSHA, споменава инцидента с робот, но описанието не съвпада съвсем с разказите на свидетелите. Освен това в доклада не се посочва, че на жертвата е дадено време да се възстанови.

При друг инцидент през август 2022 г. работник е блъснат от количка, наранявайки глезена си, което го оставя без работа за 127 дни. Няколко дни по-късно друг работник получава нараняване на главата, което го изважда от работа за 85 дни.

След това съобщенията за инциденти продължават да ескалират. Най-малко един работник е получил мозъчно сътресение, след като е изхвърлен назад при експлозия в леярна – това се случва преди Нова година. Смята се, че експлозията е причинена от случайно навлизане на вода в преса за топене на алуминий.

Свидетел твърди, че експлозията е изпратила облак от огън и дим във въздуха, повредила е пресата и е „срутила” вратата. Не е ясно дали Tesla е съобщила за това на OSHA, тъй като агенцията не е провела разследване по случая.

Друг работник твърди, че формовъчната машина не е херметична и често “изплюва” разтопен метал. Когато служителят представил решение на проблема, той бил смъмрен с аргумента, че това ще забави производството.

През юни т.г. работниците, монтиращи метална решетка за повдигнати пътеки в завода, паднали на земята поради липса на предпазно оборудване. Част от металната пътека се стоварила върху тях, причинявайки им фрактури, а един от работниците е с пробит бял дроб. В резултат на проверката OSHA глобява компанията, наета за изпълнител на монтажните работи.

Това не е единственият случай на инцидент с падащи съоръжения. Според публикацията на The Information, канали за климатици, стоманени греди и други строителни материали също са паднали близо до автомонтьорите в завода.

Коментари по темата: „Експлозии, травми и атака от робот в завод на Tesla”

добавете коментар...

  1. Фофу

    Скайнет прави тестове на T-800. Напролет ще пусне ТХ.

Коментар