Пенсионира ли се Тим Кук? Призна, че подготвя свой наследник в Apple

Шефът на Apple иска да види кадър на компанията в ролята на бъдещ CEO
(снимка: Tim Cook / X)

Тим Кук, главният изпълнителен директор на Apple, не е обявил, че ще се пенсионира, но въпросът за неговия наследник начело на най-голямата ИТ компания започва да става актуален. Темата бе засегната и в 45-минутно интервю на Кук с британската певица Дуа Липа в подкаст на BBC.

Като цяло, разговорът беше фокусиран върху биографични факти и дискусии за тенденциите в развитието на технологичната индустрия, но между другото Тим Кук призна, че приема сериозно процеса на подготовка на свой наследник начело на Apple и, че би искал да види някой от компанията в тази роля.

За 63-годишния мениджър на ИТ гиганта от Купертино това не е безпочвен въпрос, но в същото време той заяви, че все още няма да се пенсионира. Въпреки това Тим Кук смята, че трябва да подготви смяната си, дори само заради непредсказуемостта на житейските обстоятелства.

„Ние сме компания, която вярва в осъществимостта на обучението на кадрови резерв, така че разработваме съответните планове много подробно”, обясни Тим Кук, който наследи на поста CEO основателя на компанията Стив Джобс, починал след тежко заболяване през есента на 2011 г.

Когато домакинът на подкаста попита Кук дали е готов да посочи своя наследник, той отказа да назове конкретно име. По думите на Кук, неговите отговорности включват подготовката на няколко лидери, на които може да бъде поверено управлението на компанията, а ако се стигне до избор на следващ изпълнителен директор, Кук иска той да бъде кадър на Apple.

Ролята на Тим Кук, каза той за себе си, е да предостави на борда набор от кандидати, от които да бъде избран нов главен изпълнителен директор. В същото време шефът на Apple добави, че не може да си представи живота без тази компания и би искал да продължи да работи за нея.

Коментар