Шведска фирма създаде обещаваща еко-батерия

Прототип на батерията, която съдържа натрий вместо литий
(снимка: Northvolt)

Не е тайна, че европейското производство на батерии е силно зависимо от доставките на суровини или готови продукти от Китай, което застрашава местните пазари в случай на кризисни ситуации. Рискът може да бъде избегнат, ако европейските разработчици създадат нови обещаващи батерии без използване на оскъдни суровини, включително литий.

Шведска компания обяви, че е създала такава батерия и възнамерява да премине към масовото ѝ производство. Northvolt е един от пионерите в европейското производство на батерии, а неговата нова разработка – натриево-йонна батерия – не съдържа литий, никел, графит и кобалт. Такава батерия ще бъде много евтина, въпреки че характеристиките ѝ са значително по-слаби от тези на литиевите батерии.

Според специалистите на Northvolt, прототипът има специфична плътност на съхранение на енергия от 160 Wh/kg. Това е приблизително два пъти по-малко от най-добрите съвременни литиеви батерии. Компанията очаква да представи първия образец от предкомерсиален модел на клиенти през следващата година и по-късно възнамерява да започне масово производство, съобщи Гардиън.

Ниският специфичен капацитет на батериите, съдържащи натрий, и тяхното относително евтино производство предполагат стационарно използване на такива батерии. Първите клиенти могат да бъдат собственици на слънчеви и вятърни електроцентрали, които очакват да създадат буферен капацитет за изглаждане на пиковете в потреблението на енергия. Такива устройства за съхранение, особено без литий, ще помогнат в прехода към възобновяеми източници за производство на електроенергия.

Новата батерия използва пруски син катод и твърд въглероден анод, които имат малка или никаква токсичност (снимка: Northvolt)

„Използването на технологията с натриеви йони не е новост, но ние вярваме, че това е първият продукт, който е напълно без критични суровини. Това е фундаментален пробив”, казва Патрик Андреасон, вицепрезидент на Northvolt по стратегията и устойчивостта.

По неговите думи, разработката ще направи Европа независима от някои региони на света, включително Китай. На въпрос дали Northvolt ще организира производство в Обединеното кралство, Андреасон казва: „Имаме всички възможности. Имаме ясна идея накъде отиваме”.

Законодателството на Европейския съюз остава много консервативно по отношение на производството на батерии, считайки лития и подобни материали за изключително опасни. Това ограничава разпространението, рециклирането и използването на литиеви батерии.

Батериите, съдържащи натрий, ще бъдат свободни от подобни ограничения. Батерията на Northvolt, например, използва пруски син катод и твърд въглероден анод, които имат малка или никаква токсичност. Компанията няма да се ограничава до европейския пазар и гледа също към пазарите в Близкия изток, Индия и Африка.

Коментар