Хиляди ученици и учители преминават STEAM обучение

През първата година в Dream Space се обучиха повече от 3500 ученици и 900 учители
(снимка: Мариана Попова / предоставена от Microsoft)

До 2026 г. във всяко държавно и общинско училище у нас ще има изграден STEAM център. България е поела по пътя на създаването на над 2500 такива центрове в училищата.

За постигане на тази амбициозна цел Microsoft България, с подкрепата на Телелинк Бизнес Сървисис, създаде безплатния STEAM образователен център Dream Space. От стартирането си преди една година центърът е приел 3500 ученици и 900 учители, които са участвали в STEAM занятия.

Учениците усъвършенстват своите STEAM умения и изчислително мислене наред с важни социално-емоционални умения като емпатия, творческо мислене, етично вземане на решения и сътрудничество, поясниха от Dream Space.

Откакто е отворил врати, центърът е организирал 140 иновативни STEAM работилници, в които учениците са в центъра на усвояването на специфични знания, умения, поведения и ценности, които им помагат да откриват и създават работещи решения на местни и глобални проблеми.

“Dream Space, нашият образователен STEAM център, създава значими преживявания, които помагат на децата да придобият умения за бъдещето”, каза Калин Димчев, Изпълнителен директор на Microsoft България и Генерален мениджър на Microsoft за Адриатическия регион. “Наш дълг е да ги снабдим с необходимите умения и ноу-хау, които са от съществено значение за бъдещата им заетост”, допълни той.

Dream Space поставя учащите в ролята на изследователи. Също така, за да може преживяването в Dream Space да има траен ефект върху мотивацията, упоритостта и проактивността на учениците, всеки клас има своя собствена мисия, която децата трябва да изпълнят заедно.

“Аз и моите ученици сме впечатлени от атмосферата на активно учене, създадена от фасилитаторите, и от стила им на общуване с учениците. След посещението често представям проблеми от реалния живот по време на уроците с подходяща тема. Винаги се стремя да мотивирам учениците си и STEAM обучението в Dream Space беше много полезно за мен и моите ученици в тази посока”, сподели Елена Пенчева-Колева, старши учител в 44-то СУ в София.

През тази учебна година екипът на Dream Space е планирал още интересни инициативи, включително повече STEAM работилници за ученици, стартиране на Dream Space TV, клубове за ученици и целенасочено обучение за студенти по педагогика от университети.

Ще бъде открита и Академия за учители Dream Space, която ще се фокусира върху STEAM обучението и създаването на съдържание с Minecraft Education, Micro:bit, MakeCode Arcade и други безплатни приложения за Windows.

Коментар