3% иноватори движат промяната в образованието

Над 400 директори и образователни експерти участват в конференцията “Умения за иновации в образованието” (снимка: Център за творческо обучение)

Бъдещето на нашите деца и по-добрата им реализация е пряко свързана с навлизане на все повече дигитални решения, заяви министърът на образованието и науката проф. д-р Галин Цоков при откриване на Националната конференция “Умения за иновации в образованието” в Интер Експо Център с участието на над 400 директори и експерти.

“Все повече се говори за това, че съвременното образование и то качествено образование трябва да се насочи преди всичко към благополучието и благосъстоянието на участниците в образователния процес”, допълни министърът.

Иноваторите в една система може да са не повече от 10% и обикновено са около 3%, посочи д-р Александър Ангелов, управител на Центъра за творческо обучение, организатор на конференцията. Именно този процент са двигателите на промяната.

“Броят на участниците в днешната конференция е 400, т.е. в тази зала със сигурност има нужното количество хора за осъществяване на дългосрочна промяна”, каза Ангелов. Според него, класно-урочната система е направена да работи за една универсална норма, която обаче не е ефективна за голяма част от учениците. Начинът за справяне с това е промяна на процеса, а не промяна на хората.

Хромбук компютрите са част от иновативното образование в българските училища
(снимка: Център за творческо обучение)

Целта на форума е да даде възможност за диалог и обмен на добри практики в развитието на ключови умения на учителите и учениците с подкрепата на технологиите и иновативни методи за преподаване. Засягат се теми като мотивацията за учене през целия живот, технологиите в подкрепа на приобщаващото образование, STEM / STEAM образованието и проектно базираното учене, ученето чрез игра и др.

В панелните дискусии и работилници през двата дни се включват директори и учители на училища и детски градини от цялата страна. На съпътстващото изложение се показват дигитални инструменти, приложения, учебни проекти и ресурси за работа в клас, както и нови предложения на пазара, като образователните устройства Acer Chromebook, интерактивните екрани Samsung, електрически картинг, който учениците сами сглобяват, развивайки STEM умения, LEGO Education роботи и др.

Коментар