Производители от HDD индустрията затварят заводи

Индустрията на твърдите дискове е под натиск от прогреса на SSD устройствата
(снимка: CC0 Public Domain)

Компаниите, участващи в производството на твърди дискове, започнаха да затварят заводи, според медийни публикации, които се позовават на източници от веригите за доставки в HDD индустрията.

Голям тайвански доставчик на HDD компоненти е направил множество съкращения и ще затвори завода си. Според Tom’s Hardware, става дума за Resonac, утвърден производител на филми, използвани за покриване на повърхността на HDD плочите.

През септември 40 компании, базирани в научния парк Хсинчу в Тайван, уволниха 165 служители. През октомври 48 компании от Хсинчу уволниха 496 работници, като по-голямата част от съкращенията за месеца са свързани с Resonac.

Наблюдателите на пазара предполагат, че ситуацията с Resonac също ще повлияе на данните за ноември, тъй като според източници, компанията извършва съкращения на три етапа и затваря завода си в Хсинчу, който преди това имаше персонал от около 600 души.

Не всички сегменти на ИТ пазара обаче изпитват проблеми. Като цяло, броят на служителите в предприятията в научния парк Хсинчу се е увеличил на годишна база с 2% или с 3602 души. Общо в края на октомври 2023 г. тук са регистрирани 572 фирми – със седем повече отколкото преди година.

През последните няколко години продажбите на твърди дискове продължават да спадат на фона на нарастващата популярност на полупроводниковите дискове (SSD), които се отличават с все по-атрактивни цени за GB и повишена производителност.

Доставките на HDD от Seagate и WD са намалели с 43% на годишна база през 2022 г., според Tom’s Hardware. Но това може да се счита за част от по-широк спад в доставките на технологично оборудване през 2022-2023 г.

От друга страна, някои анализатори прогнозират, че голямото търсене на твърди дискове за центрове за данни ще продължи през следващите години.

Коментар