САЩ бележат пробив в продажбите на електромобили

Tesla стимулира пазара на електромобили в САЩ с доставки близо на 59 000 коли през септември
(снимка: CC0 Public Domain)

Пазарът на електромобили в САЩ постави исторически рекорд. За първи път продажбите на е-коли превишиха 1 милион в рамките на една година, сочи официална статистика, изнесена от Atlas Public Policy.

Американците ще купят повече от 1 милион електрически превозни средства годишно за първи път през 2023 г. Въпреки забавянето на растежа, 2023 г.се очертава като рекордна за електрическите превозни средства в Съединените щати.

Графиките за продажби показват, че производителите на автомобили са доставили 136 000 нови електрически превозни средства през септември, което е 67% повече от година по-рано. Tesla даде стимул на пазара, като достави близо 59 000 автомобила на клиентите.

Като цяло автомобилите, задвижвани с батерии, са завладели повече от 11% пазарен дял в страната. Public Policy Atlas прогнозира, че до края на годината ще бъдат продадени между 1,3 и 1,4 милиона електрически превозни средства.

Но растежът на пазара на електромобили се забавя, а производството се увеличава, в резултат на което повече EV се натрупват в складовете на дилърите. Този излишък означава, че купувачите вече могат да очакват отстъпки. Средно, електромобилите все още струват $3826 повече от превозните средства с двигатели с вътрешно горене.

Според предишни изследвания, въпреки че електрическите превозни средства стават все по-достъпни, поради по-ниски цени и стимули като данъчни облекчения, ценообразуването остава основна пречка за по-широкото им възприемане.

Това обяснява защо САЩ продължават да изостават от някои от най-активните пазари на електромобили като Китай, Германия и Норвегия. В тези страни електромобилите и плъгин хибридите заемат съответно 33% и 35% от продажбите през първата половина на годината.

Коментар