Великобритания инвестира ударно в AI и квантови технологии

Изкуственият интелект е приоритетна област за британското правителство
(снимка: CC0 Public Domain)

Обединеното кралство ще инвестира още £500 милиона в изчисления с изкуствен интелект и ще реализира пет нови квантови проекта. Други стратегически направления за правителството са батериите и сателитите с ниска орбита.

Британското правителство възнамерява да похарчи допълнителни £500 милиона (около $626 милиона), за да даде възможност на местни учени и изследователски организации да се включат в напреднали AI разработки, съобщи Silicon Angle. Допълнителни пет нови квантови проекта ще бъдат изпълнени като част от Националната квантова стратегия с бюджет от £2,5 милиарда (приблизително $3,1 милиарда).

£500 милиона ще бъдат изразходвани за AI инфраструктура през следващите две години, а общата планирана инвестиция в тази област ще надхвърли £1,5 милиарда. Закупеното оборудване ще бъде достъпно за учени и експерти по машинно обучение, както и за стартиращи AI компании. По-специално, в рамките на тази инициатива се създава AI суперкомпютърът Isambard-AI за Бристолския университет.

Като част от Националната квантова стратегия правителството възнамерява да стартира пет специализирани проекта. По-конкретно, една от инициативите е насочена към въвеждане на квантови компютри, „способни да извършват трилион операции” (до първата грешка).

Властите смятат, че подобни изчисления е непрактично да се извършват с помощта на класически компютри и суперкомпютри. В бъдеще те се надяват да използват квантовите технологии за постигане на пробиви в различни индустрии: здравеопазване, финанси, отбранителен и енергиен сектор, индустрия и др.

Успоредно с това се планира изграждане на мрежа, свързваща множество отдалечени квантови процесори, като една от задачите ще бъде комерсиализацията на квантовите мрежови технологии.

И накрая, още три проекта са свързани с разработването на квантови сензори, включително мобилни, както и създаване на ново поколение навигационни системи, базирани на квантови решения. Освен това Обединеното кралство ще отделя средства за подпомагане на талантливи учени и стартиращи университети, обучение на рискови капиталисти и математици, създаване на батерии и сателити с ниска орбита и др.

Коментар