Huawei тества собствен аналог на Starlink

Сателитният интернет се превърна в поле за конкурентна надпревара
(снимка: CC0 Public Domain)

Китайската компания Huawei заяви, че успешно е тествала сателитен интернет, подобен на системата Starlink на SpaceX. Подробности разкри главният изследовател на лабораторията за безжични технологии Huawei 6G на събитие в Чунцин, посветено на развитието на аерокосмическите информационни технологии.

Според данните от презентацията, за която съобщава SamMobile, сателитният интернет на Huawei е успял да осигури скорост на изтегляне до 660 Mbit/s. Компанията не разкрива какви сателити са използвани за изграждане на собствена мрежа.

Известно е само, че сателитите се намират в ниска околоземна орбита (като Starlink). Наскоро се появиха информации, че Китай е изстрелял свои собствени сателити от този тип, които вероятно са осигурили сателитна комуникация за мрежата на Huawei.

За да създаде пълноценна мрежа, подобна на Starlink, китайската компания ще се нуждае от време и въпреки успешните тестове, засега не се знае точно кога сателитната ѝ мрежа ще започне да функционира пълноценно.

Междувременно, флагманският смартфон Huawei Mate 60 Pro+, който беше представен през септември, вече поддържа сателитна комуникация.

Коментар