Прогнозират ръст в продажбите на РС

През 2024 година РС пазарът най-накрая ще достигне нивата отпреди пандемията
(снимка: CC0 Public Domain)

Умерен оптимизъм за продажбите на персонални компютри демонстрират анализаторите от Canalys. През четвъртото тримесечие на 2023 г. пазарът ще се върне към растеж от 5%, улеснен от сезонни тенденции и известно подобрение на макроикономическата ситуация. Следващата година доставките може да нараснат със 7,6% до 267 милиона броя, но това ще се дължи до голяма степен на цикъла на актуализиране на Windows.

През 2024 година РС пазарът най-накрая ще достигне нивата отпреди пандемията (2019 г.) по отношение на обемите. Ситуацията ще се характеризира с разпространение на системи с изкуствен интелект, чието влияние ще се усети не само на нивото на функционалност на операционните системи и приложния софтуер, но и на нивото на хардуерните възможности на централните процесори.

До 19% от компютрите, доставени през 2024 г., според Canalys, ще могат да ускорят работата на системите с изкуствен интелект. В допълнение към компютрите, съвместими с Windows, значителна част от тази продуктова група ще бъдат лаптопите на Apple, базирани на новите процесори от семейството M.

Бизнес сегментът ще регистрира повишено търсене на РС в светлината на предстоящата актуализация на Windows. През 2025 г. пазарната инерция все още ще бъде достатъчна, за да поддържа ръст в обемите на продажби, но 2026 г. ще донесе нов спад, а през 2027 г. пазарът ще се стабилизира.

Анкетираните участници в търговската верига вярват, че е много вероятно обемите на доставки на персонални компютри да се увеличат през 2024 г. Най-малко 47% от респондентите очакват продажбите на РС с Windows да нараснат с повече от 10%, а 22% от анкетираните се надяват на увеличение с повече от 25%.

Разпространението на Arm-съвместими решения на пазара за РС през следващата година няма да се ограничи до процесорите с марка Apple, тъй като Qualcomm ще представи процесора X Elite. Възможността да предложат на клиентите по-енергийно ефективни лаптопи в крайна сметка ще привлече много производители на компютри да използват новите чипове на Qualcomm.

До края на тази година в света ще бъдат доставени 248,5 милиона компютъра, което е с 12,4% по-малко от резултатите в предходната година, отбелязва Canalys. През следващата година Латинска Америка (12,2%), Близкият изток и Африка (11,6%) и Азиатско-тихоокеанският регион (8,3%) ще демонстрират най-високи темпове на растеж. В същото време Северна Америка и Европа ще бъдат ограничени съответно до умерен растеж от 7,3 и 7,4%, а Китай ще се задоволи с 4,3%. Тази година това ще бъде и регионът с най-силен спад в доставките на компютри (18%).

Коментар