3/4 от софтуеристите получават отмъщение, ако „бият тревога“

Софтуерните инженери, които са свидетели на нередности и нарушения на работното си място, масово предпочитат да премълчават заради страх от отмъщени
(снимка: CC0 Public Domain)

Три четвърти от софтуерните инженери, докладващи за злоупотреби на работното си място, са били обект на някакъв вид отмъщение, разкри ново проучване. Това са разработчиците, които изваждат на бял свят неудобни истини за компаниите, в които работят – „бият тревога“ за нередностите (т.нар. „whistleblowing”).

Анализ на фирмата за пазарни проучвания Survation установи, че малко повече от половината (53%) от софтуерните инженери имат подозрения за злоупотреби на работното място. От тях 75 процента са претърпели някакъв вид отмъщение, след като докладвали за подобни проблеми пред своите работодатели. Ако са избрали да не вдигат шум относно неправомерните действия, то водещият фактор за премълчаването е именно страхът от отмъщение (59 процента).

За целите на проучването неправомерните действия са дефинирани като нарушаване на професионалните стандарти, небрежност, подкупване, измама, престъпна дейност, съдебни грешки, рискове за здравето и безопасността, увреждане на околната среда или нарушаване на законови задължения, включително дискриминация. Наред с тях като неправомерни действия се окачествява и умишленото прикриване на изброените явления.

Британският компютърен учен Джунейд Али, инженер и сътрудник на Института за инженерство и технологии, е главен изследовател в проучването, озаглавено „Тъмната страна на разработката на софтуер“. Али разкрива сериозните причини софтуерните инженери да могат да „вдигат тревога“, когато са свидетели на потенциални нередности в системите или подходите към инженерството.
Един от най-фрапиращите примери за подобни нередности е катастрофата на ИТ системата „Post Office Horizon“ в Обединеното кралство.

В този случай стотици служители бяха неправомерно осъдени за измама поради проблеми, които всъщност са породени от софтуерни грешки. Скандалът обхваща период от над 20 години. В това време стотици ръководители на пощенски клонове из Обединеното кралство бяха обвинени и осъдени за присвояване на служебни пари, без реално да са откраднали каквото и да е. Сумите, за които хората са набедени, че са присвоили, възлизат на хиляди лири във всеки отделен случай. Невинни, но осъдени заради липсата на парите, много от пощенските служители преживяха житейски ад, принудени да изплащат незаслужени санкции, губейки работата си, неспособни да изплатят ипотеките си, отхвърлени от обществото, събрали ненавистта на съгражданите и най-близките си. Някои изтърпяха престой в затвор, което на свой ред съсипа семействата им. Двама се самоубиха.

Развитието на AI и сривът на борсата за криптовалута FTX също е подобен случай. Такива ситуации подчертават необходимостта от прозрачност, се твърди в доклада на Survation.

„Последните разработки показват фундаменталното значение на това софтуерните инженери да се чувстват свободни да вдигнат тревога, когато разберат за потенциални неправомерни действия,“ казва д-р Али. „За съжаление нашето изследване показа, че софтуерните инженери не са достатъчно защитени, когато трябва да направят подобно нещо“.

Методите, чрез които софтуеристите биват принуждавани да си мълчат, се простират в огромен спектър. Отмъщението за изказване не неудобните истини може да варира: от санкции за „неправомерно огласяване“ до показатели за разработка на софтуер по „индустриален стандарт“, които не отчитат рисковете за обществото. „Това разследване подчерта систематичните и дълбоки проблеми, които имат въздействие върху цялото общество, като се има предвид колко интегрални са компютрите в целия ни живот“, казва Али.

Той добави: „Нашето разследване показа тенденция проблемите да се замитат под килима, докато достигнат точката на кипене, вместо да се търси начин за решението им. Това не е нито проява на състрадателност към замесените, нито е честно към тях.“

Страхът от отмъщение е основната причина мнозина софтуерни специалисти да си мълчат, когато са свидетели или директни участници в нередности. Един на всеки шестима софтуерни инженери се чувства неспособен да изрази идеи или притеснения, да задава въпроси или да признае грешки без страх от негативни последици.

Професионалните организации също определят стандарти за докладване на риска. Например Кодексът за поведение на Института по инженерство и технологии гласи, че инженерите са отговорни да гарантират, че всеки, който отхвърля техните съвети, разбира свързаните с това рискове и, когато е подходящо, за информиране на работодателя относно тези рискове.

Коментари по темата: „3/4 от софтуеристите получават отмъщение, ако „бият тревога“”

добавете коментар...

  1. 88б

    Примерно Сноудън от изслушвания в Сената стана ясно от ЦРУ ,че има издадена и го очаква незабавна смъртна присъда,

  2. Антиайтитерор

    Бг шеф на европейска фирма
    Значи са виновни европейците, напредваме, щом не са американците.
    Ами бачкай в руска или китайска фирма с бг шефче че да си най-добре.
    По османско не е било робство, а дива близкоазиатска шуробаджинащина, пълно с предатели.

  3. По зле е

    То това уисълблоуинг е за всички другаде но не и за БГ – защото тук всички умишлено се стремят да им е ефтино всичко и за това са реално еко-терористи с ефтините коли които яко замърсяват но егото и идиотизма (особено за им е ефтино) надделява. Реално ако хората бяха загрижени за природата в БГ а не да карат коли на повече от 7 години че и повече от 20 и после да си чистят съвестта с дарения по еСеМеС за удавените от наводнение, е тогава нямаше да има доста проблеми и в БГ ама тук не е като там извън БГ.
    Тук обаче има много по сериозни проблеми – като липса на елементарна сигурност за всичко което се прави – и има и симулации в сигурността – т.е. пароли с много знаци и някои да са специални… ама реално всичко е яко зле.
    Всичко е мижи да се лажеме.
    И ако кажеш на БГ шеф какво не е наред се потулва и има в доста фирми (особено с европейски произход) терор на съвестния – не само да не му се вдига заплата но и мизерии каращи го да напусне. Въопще особено в аЙТи сектора е робство и терор като Османското.

Коментар