Honor – отвъд видимите екстри и удобства

Honor заслужава признанието за това, че инвестира в намаляване на рисковете за здравето – фактор, за който рядко мислим при избора на смартфон (снимка: Honor)

Коя е най-хубавата функция на вашия смартфон? Може би камерата? Факт – много хора си купуват смартфон с мисъл най-вече за снимките, които ще правят. Има няколко марки, които се смятат за фаворити в камерите и чиито снимки съперничат на тези, направени с професионален фотоапарат. Има и марки смартфони, които се славят с дълготрайната си батерия. Техните собственици не знаят какво е да си зареждаш телефона всяка вечер. Има и смартфони, които са физически здрави – можеш да ги изпускаш, удряш, пускаш във вода или в пясък – те няма да се повредят.

Но има една марка смартфони, която отиде отвъд сладките екстри като качествена камера, издръжлива батерия и физическа якост. Honor заслужава признанието за това, че инвестира в намаляване на рисковете за здравето – фактор, за който рядко мислим при избора на смартфон.

Основен проблем за здравето при смартфоните е излъчването на техните дисплеи. Потребителите от опит знаят това, което лекари и изследователи постоянно потвърждават чрез научни проучвания – малките екрани тормозят очите ни, тормозят и нервната система.

Има три компонента на вредата за здравето, когато става дума за смартфон дисплеи. Това са трептенията на екрана, отблясъците и излъчването на синя светлина.

Синята светлина и човешката еволюция

Синята светлина е силен визуален стимул. Тя ни държи „нащрек”, провокирайки бдителността ни. Има данни, че синята светлина засилва производството на естествени стероиди като кортизола.

Поради тази причина синята светлина е ключова част от модерното домашно и търговско осветление. Благодарение на синята част от спектъра това, което виждаме, ни изглежда ясно, бистро, „кристално” и много отчетливо, с остър контур.

Основен проблем за здравето при смартфоните е излъчването на техните дисплеи. При Honor този проблем е решен (снимка: Мария Малцева / TechNews.bg)

Ала въпросната синя светлина може да действа и негативно. Въпреки че не го осъзнаваме, естествената слънчева светлина съдържа повече синьо през деня, а с накланянето на слънцето на запад, към залеза, тя намалява и остава да доминира топлата светлина с червени оттенъци. Това намаляване на синята светлина има своя биологична роля.

В еволюцията на човека изчезването на синята част от спектъра в края на деня води до успокояване, отпускане. Така залезът де факто ни подготвя за нощния сън. Намаляването на синята светлина означава намаляване на тонуса и активността – не случайно кортизолът вечер спада и тялото се подготвя за покой.

При боравене с телефони излагането на синя светлина в късната част на деня и вечер затруднява заспиването. То намалява способността ни за отпускане и съответно влошава качеството на съня. Това е така не само заради стимулирането на кортизола, но и защото синята светлина блокира производството на мелатонин – хормона на съня.

Електроника и синя светлина

Излъчването на синя светлина от дисплеите е неизбежно. Всички познати дисплейни технологии разчитат на един и същ подход: те възпроизвеждат всички цветове чрез смесване на излъчването на червена, зелена и синя светлина. Така е още от времето на първите цветни телевизори през 40-те и 50-те години на миналия век досега, в ерата на течно-кристалните и светодиодните екрани.

Светодиодите, които изглеждат бели, всъщност не са бели. Бял диод не съществува. За да произвеждат бяла светлина, диодите в дисплеите се съчетават – и смесената им светлина изглежда бяла за окото. Тоест, бялата диодна светлина има силен син елемент. Това важи особено за „студените” бели светлини, които могат да изглеждат „остри”.

Макар и относително млад бранд за смартфон пазара, Honor дава заявки да детронира дългогодишните лидери (снимка: Honor)

Триото от Рейнланд

Дигиталните устройства обикновено не променят количеството синя светлина, което произвеждат, в зависимост от времето на деня. Но в името на доброто ни здраве синята светлина би трябвало да намалява вечер. Освен това, за да се чувстват очите ни добре, екраните трябва да произвеждат „статична” картина, без трептения. Също така е важно да няма отблясъци, от които присвиваме очи, за да не се натоварва зрението.

Това трио от важни критерии е залегнало в основата на немския стандарт за очен комфорт на TUV Rheinland. Сериозните производители на дисплеи вече вземат предвид този стандарт и се стремят да го спазват. Именно това е посоката, в която Honor отива далеч напред пред останалите марки на пазара. Новите устройства на компанията отговарят и на трите изисквания.

Крива на изменението на спектрални компоненти на светлината, излъчвана от дисплеите на Honor 90 и Honor Magic5 Pro, в рамките на денонощие (графика: HiHonor.com)

Технологията е заложена в популярния модел Honor 90 и неговия „брат” Honor 90 Lite, но си проправя път и сред други модели на производителя като Honor Magic5 Pro и др.

Т. нар. динамично затъмняване имитира естествените промени в околната светлина в хода на денонощието. Това помага за облекчаване на умората, която очните мускули може да изпитват.

Трептенията са намалени до мимимум благодарение на ултра-високочестотно PWM затъмняване от 3840Hz (Pulse Width Modulation). Това е технологията, която ще срещнем в описанията като „безрисково затъмняване”. Освен, че яркостта се регулира динамично, PWM осигурява и „статична“ картина почти като рисунка на хартия.

Покритието на екрана предотвратява отблясъците. Така намалява напрежението в очите.

Излъчването на синя светлина е намалено на хардуерно ниво. Тя намалява вечер и нощем, но също така се променя в в края на светлата част на деня. Този режим за очен комфорт и сън е активен вечер и през нощта, като редуцира синята светлина с близо 40%, а отчасти и зелената – с 10%. Лъчението намалява плавно към 18 ч. и достига минимум около полунощ, засилвайки се отново призори. Honor нарича това „циркаден нощен дисплей” в съответствие с представата за циркадните ритми – естествените биологични промени в организма при редуването на сън и будуване.

Няколко невидими за потребителите технологии, щадящи очите и здравето, всъщност са едни от най-важните и ценни качества на съвременния смартфон (снимка: Honor)

Невидимо предимство…

Въздействието на синята светлина върху човешкото здраве е до голяма степен неоценено и едва сега започва да се осъзнава до каква степен тя е проблем за човешкото здраве. Нарушавайки циркадните ритми, тя това може да има други дългосрочни ефекти отвъд неспокойното спане. Можем да се досетим докъде се простират ефектите: нервност и напрежение, постоянна умора, намалена концентрация, тревожност, високо кръвно и др. За да се опитаме да ги избегнем, можем да намалим излагането на синя светлина следобед и вечер.

Оказва се, че няколко невидими за потребителите технологии – такива като PWM затъмняването, покритието против отблясъци и спектралното изместване в дисплеите на Honor – всъщност се оказва едно от най-важните и ценни качества на съвременния смартфон.

…плюс очевидни достойнства

Вграждането на петте технологии за опазване на зрението не означава, че превъзходните качества на Honor са все невидими. Наред този приоритет устройствата имат и съвсем очевидни достойнства.

Honor 90 конкурира директно марките-лидери в качествената смартфон фотография
(снимка: Honor)

Например, Honor 90 с неговата AMOLED технология с 1 милиард цвята е удоволствие за сетивата, когато гледаме видео, играем или преглеждаме снимки. Самите фотоси и видеа са с високо качество, заради 200-мегапикселовата му камера. Благодарение на нея, Honor конкурира директно марките-лидери в качествената смартфон фотография.

Моделът-братовчед Honor Magic5 Lite също радва с AMOLED екран с 1 млрд. цвята и гарантира над 3 дена автономна работа чрез своята литиево-полимерна 5100 mAh батерия. Ултра-издръжливостта е проверена от независимата лаборатория DXOmark. Тя поставя Honor Magic5 Lite на първо място в класацията за производителност на акумулаторния механизъм, където моделът стои още от февруари 2023 г. и досега.

Като добавим и нововъведената поддръжка на сателитни комуникации, става ясно защо марката, макар и относително млада за смартфон пазара, дава заявки да детронира дългогодишните лидери.

Мария Малцева

Мария Малцева

Коментари по темата: „Honor – отвъд видимите екстри и удобства”

добавете коментар...

  1. Асен Кънчев

    От 950… до 890 лв.го предлагат различни търговци…

  2. ТОТ

    ЦЕНА ТУИ НЕЩО ИМА ЛИ ИЛИ ДА ГАДАЕМ

  3. Йорданка колева

    Цена

Коментар