5 ценни навика на успешния разработчик

Програмните езици не са най-важни за кариерното израстване на софтуерните инженери – личните качества имат по-голямо значение (снимка: CC0 Public Domain)

Разработчиците на софтуер са изключително търсени професионалисти, но някои се справят по-добре от други и това винаги извиква въпроса „с какво те са по-добри от останалите“. Има няколко характеристики, които им помагат както в работата, така и в личните проекти, гласи доклада за уменията на разработчиците на HackerRank.

Изводите се базират на анкети сред повече от 39 000 специалисти. Някои от описаните навици са специфични за разработчиците, докато други могат да доведат до успех във всяка професия.

1. Владеене на няколко езика

Средно разработчиците знаят четири езика и казват, че искат да научат още четири, установи HackerRank. Това им дава голям тласък на пазара на труда, тъй като първите 25 компании във Fortune 500 разчитат на около четири различни езика, според друго скорошно проучване.

2. Жажда за учене

Повече от четвърт от анкетираните разработчици са написали първия си код преди да навършат 16 години. Но започването на млади години не е непременно показател за успех. Сред тези, които са се заловили с професията след 26-годишна възраст, 36% вече са старши разработчици или дори на по-високо ниво, установи HackerRank.

Самообучението е норма за разработчици от всички възрасти, според проучването: докато 67% от анкетираните разработчици имат образование в областта на компютърните науки, около 74% казват, че са поне частично „самоуки“.

„Самообучението е основна част от това да бъдеш успешен разработчик“, се казва в доклада. „При избора какво да научите по-нататък, най-добрият ръководен принцип е да се фиксирате в една дисциплина и да научите съответните инструменти като средство за растеж. Инструментите винаги ще се променят. В крайна сметка, любопитството и истинският интерес към програмите трябва да подхранват стремежа за изучаване на нови средства и адаптиране към развиващия се технологичен пейзаж“.

3. Какво искат работодателите

Въпреки че изучаването на нови езици и умения може да даде предимство на разработчиците, също така е важно те да са информирани за това какво търсят работодателите. JavaScript, Java, Python, C++ и C остават най-търсените езици за програмиране във всички индустрии, според HackerRank. Докато AngularJS, Node.js, React, Spring и Django са най-търсените рамки, установи докладът.

4. Опитът е по-важен от образованието

Уменията за решаване на проблеми са най-често срещаната квалификация, която работодателите търсят у разработчиците. Тя е по-важна от владеенето на даден език за програмиране, отбелязва Tech Republic, позовавайки се на доклада. „Демонстрирането на „изчислително“ мислене или способността за разбиване на големи, сложни проблеми е също толкова ценно (ако не и по-ценно) от базовите технически умения, необходими за дадена работа“, се казва в доклада.

Компаниите също ценят опита и портфолиото на разработчиците далеч повече от образованието и обученията, се отбелязва в доклада.

„Това, което правите, е по-важно от всичко останало“, се казва в доклада. „Квалификациите, които като цяло подкрепят автобиографията, се нареждат най-ниско сред показателите, от които компаниите се интересуват“.

5. Осъзнаване какво се търси в работата

Докато много технологични компании се фокусират силно върху своите офис-удобства, разработчиците класират баланса между работата и личния живот като най-важния фактор, който търсят при работодателя, установи проучването. Второто най-важно нещо е професионалното израстване и ученето, а накрая – компенсацията. Офис-глезотиите са в най-долната част от списъка на важните неща.

Коментари по темата: „5 ценни навика на успешния разработчик”

добавете коментар...

 1. Вова

  Не хвърляй камък в ряфофуто че да не те изцапа

 2. Фофу

  Вярно е дето е казал Бърнард Шоу, че ако се бориш с прасе, рискуваш да се изцапаш, а на прасето да му хареса.

 3. Вова

  верно си луд психар

 4. Фофу

  Не, на работното си място съм. А ти си олигофрен и в 04:57 си издебнал охраната на психо заведението докато спи и си си напляскал малоумията.

 5. Вова

  явно си в онова лечебно заведение на 4ти км

 6. Фофу

  Колкото по-тъпо, толкова по-упорито. Научило 5 изречения и сега не може да спре.

 7. Вова

  В пачата на тоя Фофу се появяват кви ли не умопомрачителни неща и те са му стопили мозъка

 8. Фофу

  Рекъл мозъчния плазмодии.

 9. Вова

  Мишока пак изпълзя от дупката си

 10. Фофу

  И се е появила пак червената тиква Цоло Драгойчев дето като на всяка червена тиква, някой му ак_л в гащите и му окрал чугунения мозък.

 11. Фофу

  Всеки път някой ТЪРСИ да си прави гаргара – да. Обикновено някой малоумник който съм засякъл че е такъв и от тогава живее с фикс идеята да ми отмъщава.

 12. Вова

  Тоя фофу е много тъп и всеки си прай гаргара с него, добре че го няма по другите форуми че ще троли наред келеша

 13. очко

  жив и здрав фофата
  дано не е бръмчал на крипто, че и него ще го дърсят ядосани инвеститори
  и дано сънува по-малко кошмари с чеврвени революции
  и недей да четеш ****
  само злоба от него и разваля настроението
  но за това му плащат
  5 деца е отгледал човека с поръчкова журналистика

 14. Анонимен

  не намирам в статията къде са високоплатените програмисти на cobol, fortran, visual basic, abap.

 15. Цоло Драгойчев

  Дружбата между българските и съветските разработчици ги прави най-добрите в света и затова много западняци ни завиждат и искат да ни направят овчари и земеделци, те не искат да сме технологичен лидер в света. България е страната, която държи най-много биткойни и единствената страна, където може кондуктори от градски транспорт, сотаджии и кофражисти да станат експерти по киберсигурност, сеньор девелопъри и тайни агенти. Следващият етап е да преструктурираме ЕС и да станем технологичен лидер в Европа, защото ние сме най-технологичните и интелигенти хора в света. Първите разработки за видеокарти, процесори и дискове са разработени тук, но са ни откраднати, но това не всички хора го разбират.

 16. Фофу

  Рекъл олигофрена, някой си.

 17. Вова

  Питайте кретена фъфу

Коментар