Как да си изберем генератор на ток

Ключово при избора на генератор е разбирането за безопасността на потребителите
(снимка: CC0 Public Domain)

Спирането на тока за кратко не е голям проблем. В продължение на няколко часа сградите запазват акумулираната топлина, а повечето хора имат резервно осветление – най-малкото смартфоните имат „фенерчета“. Но при по-продължително прекъсване на захранването се нуждаем от резервно захранване. Ако имаме генератор на електричество, той може да ни осигури нужния ток. Как да си изберем такава машина?

Правилните критерии за избор на генератор са важни, защото не бихме искали да изразходваме повече енергия, отколкото ще ни е потребна, но пък и не искаме да претоварим машината, ако се нуждаем от електричество, когато то е критично важно.

Какво е домашен генератор?

Генераторът е уред, който може да доставя електричество за дома, бизнеса или когато сме в движение. За него можем да мислим като за малка електроцентрала. Тя ни дава възможност да имаме електрозахранване независимо от обществената инфраструктура. Но можем да мислим за него и като за мощен, вонящ двигател, който бълва отработени газове – и това не е никак приятно.

Съображения за безопасност

Преди да изберем генератор, важно е да разберем съображенията за безопасност. Отработените газове на генератора съдържат въглероден оксид, който при неправилна вентилация може да се натрупа и да отрови хората.

Затова генераторите не бива да работят в затворени пространства. По същата причина е желателно машината да се монтира така, че изпаренията да не влизат в обитаемото пространство през прозорци или вентилационни шахти.

По тази причина препоръката на специалистите е генераторът да се постави на място, което е на поне 6-7 метра от обитаемото пространство. На пазара има и устройства, сертифицирани за намаляване на риска – чрез функции като сензори за въглероден оксид и автоматично изключване при достигането на дадени нива.

Видове генератори

Основните видове генератори включват по-големи, постоянни генератори, предназначени да захранват цял дом в случай на авария, и по-малки преносими генератори, които могат да се използват за по-малки жилища, каравани или за работни обекти. Те обикновено работят с газ или бензин. Има и категория продукти, предлагани на пазара като слънчеви или „безгоривни“ генератори. Те, по същество, са компактни батерии, които могат да бъдат свързани към слънчеви панели.

По-големите модели, които работят с гориво, обичайно стоят „навън“, извън обитаемото пространство. Соларните генератори пък имат това предимство, че могат да се внесат вкъщи, за да захранят важна техника, например циркулационна помпа за локално парно или пък лаптоп.

Преносим генератор – както подсказва името, той може лесно да се пренася. Често подобни модели имат колела, което ги прави лесни за придвижване, за да доставят електричество навсякъде. По-малките модели могат да бъдат ръчни, т.е. без колела, почти като чанта. Това ги прави още по-мобилни. Преносимите генератори обикновено работят с бензин.

Инверторен генератор – инверторният генератор е подобен на преносим генератор, тъй като е по-малък и по-лесен за транспортиране. Но инверторните генератори обикновено са по-леки от стандартния преносим генератор. Освен това са по-тихи, което може да ги направи подходящи за по-широк набор от дейности, включително къмпинг и други дейности.

Те имат вграден инвертор, който доставя променлив ток с напрежение, подходящо за домакинските електроуреди. Все пак по-големите, по-шумни преносими генератори с отворена рамка също могат да доставят променливотоково захранване, така че в случая става дума за леко подвеждащо название.

Стендбай генератор – резервният генератор, наричан стендбай, е по-трайно решение от преносимия генератор. Той е по-голям, значително по-скъп и постоянно инсталиран в дома/офиса. Когато захранването спре, резервният генератор се включва автоматично. Вместо с бензин, резервните генератори често се захранват с газ.

Генераторите, които „чакат“ на стендбай, ни спасяват от много от опасенията за безопасността, свързани с преносимите генератори. И въпреки че са скъпи, това може да е добро решение, ако безопасността е основен приоритет.

Слънчев генератор – това не са двигатели, които преобразуват малко гориво в електричество; по същество това са малки преносими батерии, които могат да се зареждат чрез преносими слънчеви панели. А могат да се зареждат и от електропреносната мрежа. По-право казано, това са си акумулатори, при които основната идея е да се зареждат от слънчеви панели.

Домашна батерия – домашните батерии са алтернатива на генераторите. Тези устройства са изцяло електрически, така че не използват бензин или газ, съответно нямат вредни емисии. Те се инсталират директно в дома/офиса, например в гараж, и съхраняват доста енергия, която домът може да използва по време на прекъсване на тока. Когато електрозахванването се възстанови, батерията започва да се зарежда отново. Съчетани със слънчеви панели и с правилния инвертор, те могат да презареждат за употреба при продължителни прекъсвания.

Какво трябва да имаме предвид

Има много неща, които трябва да имаме предвид, когато купуваме генератор. Ето някои от най-важните съображения, които могат да помогнат за вземането на правилно решение.

Вид употреба: преди да се насочим към конкретни модели, най-важно е да определим за какво ще използваме генератора. Изборът на генератор за захранване на дома/офиса при прекъсване на това е много различен от избора на такъв, който ще се използва на къмпинг. Резервните генератори за дома са инсталирани постоянно, трудно е да се местят, но и няма нужда от това; в караваната пък искаме компактен модел, който да не тежи и да не заема много място, но и натоварването му ще е слабо.

Изисквания към захранването: едно от най-важните съображения при избора на генератор е количеството мощност, от което ще имаме нужда в случай, че ни се наложи да използваме алтернативното захранване. Вероятно можем да си отговорим на този въпрос, като вземем предвид за какво ще използваме генератора. Преносимите генератори произвеждат по-малко енергия и могат да бъдат подходящи за захранване на няколко малки уреда. От друга страна, резервен генератор може да захранва целия дом.

Тук трябва да посмятаме малко. Хладилникът, например, се нуждае от около 600 вата приблизително. Отводнителната помпа в мазето може да консумира от 1300 докъм 2100 вата при старта и около 800-1000 вата при продължителна работа. Зареждането на малки устройства като нашите телефони изисква само няколко вата. Климатикът е сериозен консуматор: от 500 до 2000 вата.

Като цяло в сметките следва да обърнем внимание на това без какво наистина не можем, когато ни се наложи да използваме генератора. При спиране на тока у дома можем, например, спокойно да преживеем без телевизор и без игрови конзоли. Ако домът/офисът е на място с висок риск от наводнение, не можем да подценим важността на отводнителната помпа. Ако се готвим да посрещаме аварии в зимни условия, не можем да пренебрегнем нуждата от отопление – трябва да предвидим поне едно отоплително тяло. Но тогава пък може да се окаже, че хладилникът има алтернатива.

По принцип всичко, което променя температурата – независимо дали е климатик, електрическа печка или електрически нагревател – консумира много ток.

Източник на енергия: най-общо има два различни начина, по които можем да захранвам генератора си.

Бензинът най-често се използва за захранване на преносими генератори. Газ също може да се използва за гориво – както на резервни генератори, така и на преносими.

Домашната батерия и „слънчевите“ генератори от своя страна разчитат на чисто електричество, в идеaлния случай от фотоволтаични панели. Обичайно тези устройства могат да се захранват и от ток от електрическата мрежа.

Други ценни функции

Преди да изберем модел, следва да помислим кои функции са най-важни и без кои можем да живеем. Ето още няколко смислени функции, на които трябва да обърнем внимание у генераторите:

Автоматично изключване според нивата на CO: за генератори, захранвани с изкопаеми горива, автоматичното изключване при засичане на въглероден оксид е важно. Машината се гаси автоматично, ако установи достигането на опасни нива на отровния газ. Това обаче не трябва да замества мерките за безопасност.

Електрически старт: вместо да изисква от човека да стартира двигателя, електрическият старт се случва с едно натискане на бутон, за да се стартира генераторът. Батериите всъщност нямат нужда от друго – натискането на копчето е тяхното включване.

Автоматично стартиране: ако генераторът е предназначен да захранва дома/офиса при прекъсване на захранването, може да искаме автоматичен пуск. Устройството автоматично ще се включи, ако токът спре.

Датчик за гориво: когато генераторът има датчик и индикатор за гориво, можем лесно да го погледнем, за да видим колко бензин или газ има в резервоара – и да знаем кога е време за зареждане.

Множество контакти: наличието на множество контакти на преносимия генератор ни позволява да работим с повече от едно устройство наведнъж.

Изключване при ниско ниво на маслото: тази функция предпазва генератора от повреда, като го изключва автоматично, ако маслото спадне под определено ниво.

Коментари по темата: „Как да си изберем генератор на ток”

добавете коментар...

  1. Антиматерия

    Дженерейтър ама с праднята на админа и фъфляка… Тва няма спиране ви казвам…

Коментар