Chrome ще подканя потребителите в ЕС да изберат търсачка

Потребителите на Chrome в ЕС ще могат лесно да променят търсачката по подразбиране (снимка: CC0 Public Domain)

Потребителите на настолния браузър  Chrome в Европейския съюз и Европейското икономическо пространство скоро ще започнат да получават съобщение за „избор на търсачка”, което ще им позволи лесно да променят търсачката по подразбиране. 

Съобщението ще се показва при пускане на браузъра на настолни компютри от началото на следващата година и вече е налично във версията на приложението за Android, съобщи ghacks.net.

При стартиране на Chrome се появява прозорец с молба към потребителя да избере търсеща машина по подразбиране и голям брой опции за избор. Освен самата търсачка на Google, тук са налични Microsoft Bing, DuckDuckGo и Yandex, както и по-малко популярните търсачки Brave, Yep и Qwant.

Списъкът с налични опции може да варира в зависимост от това кои търсачки са популярни в дадена страна.

„Chrome ви моли да изберете търсачка по подразбиране въз основа на законите на вашия регион. Тези търсачки са популярни във вашия район и се показват в произволен ред. Търсачката по подразбиране ви позволява да търсите в интернет и поддържа функции на Chrome като търсене от адресната лента и търсене на изображения в уеб страници. Функцията може да не е налична, ако вашата търсачка не я поддържа. Можете да промените търсачката си по всяко време в настройките на Chrome”, се казва в изявление на Google.

Търсачката, която вече се използва по подразбиране, не е маркирана в списъка, показван на потребителите. Те трябва да направят избор според предпочитанията си и да го потвърдят. В бъдеще търсачката може да се промени в настройките на браузъра.

Коментар