Threads, основният конкурент на X, заработи в Европа

Още една социална мрежа ще се бори за вниманието на потребителите в ЕС
(снимка: CC0 Public Domain)

Основният конкурент на X (Twitter) за още половин милиард потребители – социалната мрежа Threads – стартира дейността си в Европа. Преди това достъпът на потребителите от ЕС до услугата беше блокиран.

Новият проект на Meta (компанията зад Facebook) се счита от мнозина за главния съперник на X, притежавана от Илон Мъск. Социалната мрежа вече е достъпна на територията на Европейския съюз, съобщи изпълнителният директор на Meta – Марк Зукърбърг. „Днес отваряме Threads за повече страни в Европа”, написа той в блога си.

Threads дебютира през юли 2023 г. в САЩ и в повече от 100 страни по света, включително Обединеното кралство. Но досега мрежата не беше достъпна за 448-те милиона души, живеещи в Европейския съюз. Освен това компанията дори блокира достъпа на потребители от ЕС до услугата чрез VPN.

С пускане на Threads в ЕС потребителите ще могат да преглеждат публикации в социалната мрежа, без да се налага да създават профил. Все пак ще им е необходим акаунт в Instagram, за да публикуват съдържание или да взаимодействат с него по някакъв начин.

Коментар