YouTube тръгва и на обикновени телефони Nokia

Притежателите на телефони Nokia 106 4G и 110 4G ще могат да гледат кратки YouTube видеа
(снимка: Nokia)

И потребителите на обикновени телефони Nokia вече могат да гледат видеоклипове от YouTube. Става въпрос за кратките клипове Shorts, които сега са достъпни и на телефоните с бутони, а не непременно на смартфони или таблети.

Shorts е дъщерна видео услуга на YouTube, която хоства вертикално ориентирани видеоклипове с дължина до една минута. Това е една от най-новите по рода си услуги – работи от август 2021 г. и целта ѝ, както на всички други подобни проекти, е да се конкурира с TikTok, отбелязва GizmoChina. Китайската услуга TikTok стартира през септември 2016 г. и е най-известната и популярна в света.

Nokia реши да започне експеримента с интегриране на YouTube Shorts в класическите мобилни телефони с два евтини модела, пуснати през 2023 г. – Nokia 106 4G и Nokia 110 4G от ценовия сегмент до $30, които работят със софтуерната платформа Series 30+.

HMD Global, която притежава правата върху бранда за телефони Nokia, поддържа YouTube Shorts на евтини устройства с бутони чрез собствена облачна услуга. Но за разлика от YouTube услугата, ползвана през браузър на компютър, смартфон или таблет, няма да можете да гледате видеоклипове на телефони Nokia без разрешение – ще трябва да въведете информацията за акаунта си в Google.

В допълнение към YouTube Shorts, облакът на HMD Global ще даде на собствениците на телефони Nokia 106 4G и 110 4G достъп до видеоигри 2048, Sokoban и Tetris, както и до новинарската услуга BBC Hindi.

Всъщност остава нерешен само въпросът с комфорта при гледане на Shorts видеоклипове. За разлика от съвременните смартфони, класическите телефони нямат толкова големи екрани, а двата Nokia модела разполагат с 1,8-инчови дисплеи. Също така все още не е ясно колко бързо ще се разреждат батериите им, които са с капацитет от едва 1450 mAh.

Коментари по темата: „YouTube тръгва и на обикновени телефони Nokia”

добавете коментар...

  1. Сребролюб Мангизлиев

    През 2014 г. имах NOKIA 301 и спокойно си гледах YouTube… та не знам дали е новост…

Коментар