ЕС съди X за провал в борбата с дезинформацията

Социалната мрежа X се очертава като първият потърпевш от Закона за цифровите услуги на ЕС, приет преди година (снимка: CC0 Public Domain)

Европейската комисия откри дело срещу платформата X на Илон Мъск за неуспех в борбата с дезинформацията. В същото време Комисията ще проверява т.нар. „сини отметки” на социалната мрежа.

Законът за цифровите услуги на ЕС (DSA), приет през ноември 2022 г.,  изисква големите онлайн платформи да намалят риска от дезинформация и да установят строги процедури за справяне с речта на омразата, като същевременно балансират свободата на изразяване. Нарушителите са изправени пред глоби до 6% от годишния доход.

ЕС заведе дело срещу X, обвинявайки платформата, че не успява да се бори с дезинформацията и да модерира съдържанието. Това е първото разследване по DSA, отбелязва CNBC в репортаж по темата.

Европейската комисия заяви, че е започнала процедура по DSA „въз основа на предварително разследване, извършено въз основа на анализ на докладите за оценка на риска, представени от X през септември, информацията за прозрачност, публикувана на 3 ноември, и отговорите на X на официалното искане на регулатора за информация”.

Говорителят на регулатора Тиери Бретон каза, че този ход е в отговор на предполагаемите нарушения на задълженията на X за осигуряване на прозрачност и борба с незаконното съдържание и дезинформацията. Европейската комисия пояснява, че процесът на събиране на доказателства току-що е започнал, което може да отнеме много време, тъй като DSA не определя краен срок за приключване на официалните производства.

В средата на октомври Бретон вече изпрати официални съобщения до социалните медийни платформи X, Meta и TikTok, като ги призова да останат бдителни срещу дезинформация и агресивни публикации. Той напомни на компаниите, че „след като започне разследване и се установят нарушения, може да бъдат наложени глоби”.

Европейската комисия също така ще разгледа „измамния дизайн на потребителския интерфейс” – прословутите „сини отметки” на X.

Социалната мрежа на Илон Мъск наскоро беше обект на жалба от видния активист за неприкосновеността на личния живот Макс Шремс, който твърди, че платформата нарушава правилата на ЕС, като използва незаконно политическите възгледи и религиозните убеждения на хората за насочване на реклами. Представители на X засега отказват коментар.

Коментари по темата: „ЕС съди X за провал в борбата с дезинформацията”

добавете коментар...

  1. мхм

    според спейс керън разпространението на руската пропаганда и лъжи е свобода на словото

Коментар