Соларната бонанза в Европа е към края си

След три години с по 40% растеж фотоволтаичният сектор ще забави темпо
(снимка: CC0 Public Domain)

Страните-членки на Европейския съюз са инсталирали „рекордните“ 56 GW фотоволтаични системи през последните 12 месеца. Така продължава лудият растеж със средно по 40% на годишна база през последните три години. Но, според SolarPower Europe, златното време на слънчевата енергия в Европа може би скоро ще бъде засенчено от облаци, тъй като цените на енергията се стабилизират, а лихвените проценти по проектите скачат.

Слънчевата енергия се радва на развитие с „рекордна“ скорост в Европейския съюз за трета поредна година. Според доклад на асоциацията SolarPower Europe, държавите-членки са инсталирали общо 56 GW през последните 12 месеца. Този бърз растеж продължава с приблизително равномерен темп вече трета поредна година, всяка от които се радва на 40% ръст на годишна база. Германия заема първото място с инсталирани 14,1 GW, следвана от Испания с 8,2 GW, Италия с 4,8 GW, Полша с 4,6 GW и Нидерландия с 4,1 GW.

Пейзажът се влошава

Но тази „история на успеха“ скоро може да приключи, предупреждава SolarPower Europe. Последните три години на „изключително бърз растеж“ скоро ще стигнат до етап на забавяне, тъй като цените на енергията падат до нивата отпреди кризата и пейзажът на фотоволтаичния бизнес става все по-„влошен“ от „инфлационна среда“, измъчвана от високи лихвени проценти. Асоциацията прогнозира ръстът през следващата година да е едва около 11%.

Търсенето на покривни фотоволтаични системи за жилища също се забавя. Част от причините за това е продължителното изчакване за включване от страна на комуналните дружества, казва SolarPower Europe. „Въпреки впечатляващите постижения до момента, слънчевата енергия достига критична точка, в която ще бъде взето решение за по-нататъшния път на растеж, доминиран от най-ниската цена, най-гъвкавата и най-лесно внедримата енергийна технология“, казва директорът по политиките в SolarPower Europe Драй Аке.

„Не можем да приемем време за свързване към мрежата от повече от 4 години. Не можем да позволим бавен местен напредък при издаването на разрешителните. Не можем да рискуваме търговските бариери да забавят внедряването, нито да пропуснем шанса да възстановим европейското фотоволтаично производство“, каза той. „Всичко това има значение; но отговорността отново е върху политиците – те трябва да да осигурят добри инвестиционни условия за фотоволтаичната енергия“.

Според анализа на асоциацията, общите инсталирани мощности в Европейския съюз в момента са 263 GW. Цифрите за инсталиране през 2025 г. се очаква да се завъртят около 73,8 GW, последвани от 84,2 GW през 2026 г. и 93,1 GW през 2027 г.

Нужда от промени

Асоциацията препоръчва промени в политиката в подкрепа на фотоволтаичната експанзия в Европа. Това включва намаляване на цената на капитала на Европейската централна банка за „зелени инвестиции“, подобряване на гъвкавостта на мрежите, подготовка и развитие на работната сила, подобряване на процесите за издаване на разрешителни и разширяване на устойчиви, „диверсифицирани“ вериги за доставки в соларния сектор.

SolarPower Europe казва, че „инструментите“ за търговска защита не са част от решението.

Асоциацията и друг основен играч в индустрията, Европейският съвет за производство на слънчева енергия (ESMC), наскоро разпалиха дебата дали Европейският съюз трябва да ограничи навлизането на продукти, произведени чрез предполагаем принудителен труд. SolarPower Europe „очаква с нетърпение“ първите екологични правила на Европейската комисия за слънчевата енергия да влязат в сила. Очаква и предстоящия Закон за забрана на принудителния труд и Директивата за надлежна проверка на корпоративната устойчивост.

Тези инициативи би трябвало да помогнат на веригата за доставки да стане „по-устойчива, прозрачна и свободна от всякакви връзки с принудителен труд“, се казва в него.

Коментари по темата: „Соларната бонанза в Европа е към края си”

добавете коментар...

  1. Тодор

    Отговора е на място и дава точно определение.

  2. Жоро

    А как коментирате декари фотоволтаици на равна плодородна земя покрай р. Янтра

  3. Иван

    Здравей, Ганьо! Не, човекът си го е сложил както и където трябва, а вятърът идва от мозъчните пръдни и устите на такива като теб, които все нещо имат да кажат, и то на нужното ниво 😉

  4. Иван

    Това, което са ми казвали е, че соларна инсталация около 2.3kWh с ограничител за екпорт и без батерии при нормална домашна употреба и автоматично пускане на бойлер, пералня и климатици, генерира годишно около 2300KWh или около 600лв. Такава инсталация доколкото знам е около 3500лв, ако си купиш всичко и си я инсталираш.

  5. Илиан

    Чакат притекционизъм и убийствена инфлация, която да плати безумните инвестиции в безсмислени сокари

  6. Дивуй

    Ветрогенератори в задника си ли го заби ,че като пърдиш да правиш ток.

  7. Дамян

    Бай Ганьо все друг ми е виновен.Аз съм си сложил и солари и ветрогенераторите.Денем или нощем имам ток в излишък,а Ганьо чака някой друг да го оправя.

  8. бай Иван

    Инвестицията за собствени нужди е огромна. Без да се занимава човек с нищо, колко години ще си плаща тока с едни 20к лева при средно домакинство с 200лв ток на месец – де е Илия на кирия… Ако имате толкова пари заделени по-добре си санирайте жилището, сложете си една термопомпичка и си свиркайте.

  9. Паднал от небето

    Да като пече слънце произвеждат а после батериите с цена солена. През деня когато е най евтина ел.енергията всички произвеждат а вечер когато трябва за асансьора за метрото тролея бойлера компютъра пералнята тогава на газени лампи ли ще я караме. Поредния надут балон и кредити от банките

  10. Вальо

    Чакам панели, които да произвеждат енергия и през ноща, а не само през деня. Какво стана с фотоволтаичните бои за коли(МПС,ЕПС,ВПС), керемиди, прозорци и … Пари има за оръжия(производство и търговия само държавно и никои друг!), а за развитие на държавна високо ефективна конкурентна икономика няма. След(много близко бъдеще)…години 50-70% от трудоспособното населението на Планетата, ще е перманентно безработно. Правете си изводи Ооо.време. Сега повече е бла бла бла…Ха със здраве и приятно изкарване на празниците.

  11. мхм

    Да, добре хората тепърва ще си слагат солари и батерии, в момента много малка част от населението си е сложило солари.

Коментар