Домашен AI помощник разбира и води сложни разговори

AI помощникът взаимодейства с хората вербално и изразява емоции чрез движения
(снимка: LG Electronics)

Иновативно устройство на LG Electronics използва технологии за изкуствен интелект, за да общува пълноценно с хората. Компанията ще покаже AI помощника на изложението CES 2024 през януари в Лас Вегас.

Домашният помощник разполага с роботизирани, AI и мулти-модални технологии, които му позволяват да се движи, учи, разбира и участва в сложни разговори, съобщиха от корейския разработчик.

LG позиционира устройството като универсален домашен иконом и компаньон в едно, който подобрява ежедневието на хората, в съответствие с визията „Zero Labor Home” на компанията.

AI помощникът има два крака и е способен да се придвижва самостоятелно в дома. Умното устройство може да взаимодейства с хората вербално и да изразява емоции чрез движения, благодарение на своите крака.

Мулти-модалната AI технология, която комбинира разпознаване на глас и изображения с обработка на естествен език, позволява на смарт помощника да разбира контекста и намерението на човека по време на активната комуникация с него.

В ролята на “подвижен” хъб за умния дом, смарт помощникът се свързва и управлява интелигентни домакински уреди и IoT устройства.

AI помощникът има два крака и може да се придвижва самостоятелно в дома
(снимка: LG Electronics)

Устройството стъпва на платформа Qualcomm Robotics RB5, която поддържа AI функции, като например разпознаване на лица. Помощникът използва вградена камера, говорител и различни сензори, за да събира данни за околната среда в реално време, вкл. температура, влажност и качество на въздуха в затвореното пространство. AI технологиите анализират тези данни и ги комбинират с външна информация.

Смарт помощникът може дори да се използва като камера за домашни любимци или охранител. Нещо повече, устройството може автоматично да патрулира дома, когато неговите обитатели отсъстват, като се движи от една стая в друга и изпраща съобщения към смарт телефона на потребителите, ако например открие отворен прозорец или включена светлина.

В допълнение, устройството може да помогне в пестенето на енергия, като се свърже с интелигентен контакт и изключи неизползваните устройства в цялата къща.

Когато потребителят се прибере у дома, AI помощникът го посреща на вратата, разпознава емоциите му, като анализира гласа и изражението на лицето, и избира музика или друг вид съдържание, което да отговаря на настроението му.

Устройството помага на потребителите и в ежедневието им, като осигурява данни за пътувания, информация за времето, лични ангажименти или напомняне за лекарства.

Коментар