Сложните природни бедствия стават фактор за работодателите

Организациите, възприели дистанционната работа, трябва да вземат под внимание ефектите от “комбинираните” природни бедствия в своите HR стратегии (снимка: CC0 Public Domain)

Зачестилите и сложни природни бедствия са нещо, което бизнесът трябва да заложи в плановете си за развитие. Служителите все по-често ще са изправени пред проблеми с физическото възстановяване и психичното здраве, които влияят на работата им. Някои технологични джаджи може би помагат за справянето с подобни ситуации.

Работодателите отдавна се стараят да помагат на служителите си да се справят с последиците от природни бедствия, но изменението на климата усложнява картината и затруднява помощта. Това се дължи на „комбинираните природни бедствия“ – низове от множество бедствия, следващи едно след друго или случващи се едновременно.

Куп текущи проблеми едновременно

За отделите по човешки ресурси проблемът с комбинираните природни бедствия означава, че служителите трябва да се справят с куп текущи проблеми едновременно – с физическото си възстановяване, както и с тревожността и емоционалните преживявания. А това вреди на качеството на работата им. Сривът на качеството може да е проблем за всяка компания, особено за фирма с голям брой дистанционно работещи.

Нарастващият риск от природни бедствия – всичко от рекордна жега до екстремни дъждове и бури – може да промени начина, по който отделът по човешки ресурси подпомага служителите в извън-служебния живот. Това може да включва и инструменти, които могат да помогнат за наблюдение на здравето на работното място.

Един пример за комбинирано (сложно) природно бедствие е това, което се случи в град Лейк Чарлз, Луизиана, САЩ, за период от две години, казва Дерек Орт, старши тропически метеоролог в StormGeo – организация, която предоставя прогнози и планиране на непрекъснатост за бизнеса. Ураганът Лаура, буря от категория 4 през 2020 г., удари езерото Чарлз само няколко месеца след началото на пандемията. Преди районът да се възстанови от бурята, друг ураган на име Делта връхлетя градчето. А през февруари 2021 г. същият регион беше засегнат от жестоки студове. Беше достатъчно студено, за да се спукат тръбите под земята.

Тъй като много служители работят от разстояние, плановете за реагиране в подобни ситуации „трябва да отчитат потенциалните смущения за дистанционно работещите“, казва Орт. Тази готовност за бедствия може да включва преместване на служителите и техните семейства на алтернативно работно място, не само за да бъдат предпазени, но и да им се позволи „да останат продуктивни по време на бедствието“, коментира Орт.

Но запазването на продуктивността, когато въздействието на изменението на климата се влошава, може да стане по-трудно. Емоционалните преживявания могат да повлияят на производителността и присъствието на служителите на работното място, затова трябва да се вземе предвид и тяхната тревожност, казва Смрити Джоши, главен психолог в Wysa – платформа за психично здраве.

С изменението на климата нараства и очакването да се случват беди и катастрофи. Това може да бъде „много парализиращо, защото възприятието за заплаха започва да влияе на човешкото поведение, на мислите“, казва Джоши.

Работодателите се питат как могат да направят работната си сила по-устойчива и подготвена да се справи с подобни предизвикателства. Сложните природни бедствия изискват разумен отговор, преследвайки безкомпромисна устойчивост.

Работодателите могат да направят повече

Емили Роуз Макрей, анализатор на Gartner, казва, че работодателите са готови да направят повече, за да помогнат на служителите да се адаптират. Тя очаква сложните ситуации с природни бедствия да стават все по-голям проблем с течение на времето.

Усилията за подпомагане на служителите могат да бъдат всеобхватни, казва Макрей. Те може да включват подкрепа като например субсидии за краткосрочно наемане на жилище, бонуси за оборудване за безопасност като пречистватели на въздуха, допълнително заплащане за по-високите разходи за енергия, подкрепа за психично здраве. Помощта от работодателите може да включва и подпомагане на служителите да кандидатстват за заеми за помощ при бедствия.

Макрей смята, че едно от нещата, от които служителите се нуждаят, „в лицето на толкова много климатични промени, е някаква подкрепа“. И това може да стане част от дейността на отделите по човешки ресурси, интегрирайки въпросната подкрепа в съществуващите пакети социални придобивки.

Екологичните бедствия водят до загуба на възможности за придвижване, на жилища, проблеми в общността, увреждане на здравето – затова не е чудно, че те имат толкова дълбоко въздействие върху хората, каза Джеф Гортър, вицепрезидент по реагиране при при кризи в R3 Continuum, доставчик на консултантски и психологически услуги. Дори когато хората не са пряко засегнати, прри тях се наблюдава това, което Гортер нарича еко-безпокойство: „генерализирано безпокойство, че нещо не е наред“.

Ролята на технологиите

Технологиите може да играят по-голяма роля в бъдеще при реагирането на комбинирани природни бедствия. Най-силен фактор за това са носимите устройства на работното място, които имат пряка връзка към безопасността.

Носимите устройства могат да се използват за наблюдение на нивата на умора, топлинен стрес и други физиологични данни като пулс и дихателна честота. Такива устройства е допустимо да се използват от работодатели за техните служители, които работят в екстремни условия – например при спасителите и служителите на агенции за гражданска защита, пожарникари и др.

Коментари по темата: „Сложните природни бедствия стават фактор за работодателите”

добавете коментар...

  1. Ватенка ООД

    що не ходиш тогава в руски тип фирма където е гот, работниците са шефчета и не са роби, ами работиш в западна, а многознайко.

  2. :o)

    но и да им се позволи „да останат продуктивни по време на бедствието“

    студено и отвратително изказване, което само компании американски тип могат
    да принизят служителите си до роби, единици и нули и да кажат
    еми да ето тия природни бедствия им ебаха майката на човешките биороботи
    обаче това води до загуби за нас и ние ще изчислим този процент 🙂
    Ебати и робията.
    вместо да помогнат бевзъзмездно на пострадалите, ония си правят планове
    как да избегнат тази “загуба на функционалност” демек по малко парички
    алчност , алчност безспир

Коментар