САЩ строят най-големия в света вятърен парк

Изграждането на най-големия вятърен парк на сушата вече е в ход
(снимка: Pattern Energy)

На територията на САЩ започна изграждането на най-големия в света вятърен парк, разположен на сушата. Съоръжението има проектна мощност 3,5 GW, а планираната инвестиция възлиза на 11 милиарда долара.

Стойността на най-големия проект за производство на електроенергия от възобновяеми източници SunZia е сравнима с тази на проектите в ядрената енергетика, коментира Electrek.

11-те млрд. долара ще бъдат използвани за изграждане на парк от вятърни турбини с мощност 3,5 GW и високоволтов електропровод с дължина 885 км от Ню Мексико до Аризона. Всъщност става въпрос за два независими проекта – SunZia Wind за изграждане на парк от вятърни турбини и SunZia Transmission за транспортиране на електроенергия от един щат в друг.

Мащабната инициатива ще отвори 2000 работни места. Доставката на първите турбини е планирана за началото на 2025 г., а системата трябва влезе в експлотация през 2026 г. И двата проекта се изпълняват от Pattern Energy.

Vestas получи поръчка за 246 вятърни генератора – турбини V163 с мощност 4,5 MW. Това е най-голямата единична поръчка на компанията.

Проектът се очертава като най-големият в Западното полукълбо и въобще най-големият наземен ВЕИ проект. Вятърните турбини ще се разположат на множество места в окръзите Торанс, Линкълн и Сан Мигел в Ню Мексико.

Дължината на високоволтовия електропровод ще бъде около 885 км. Линията ще предава постоянен ток с напрежение около 525 kV, а капацитетът ѝ за мощност ще достигне 3 GW.

Очаква се чистата енергия, доставяна чрез тази мрежа, да осигури електричество на жителите на Аризона и Калифорния през ранния вечерен период, когато слънчевата енергия намалява.

Коментари по темата: „САЩ строят най-големия в света вятърен парк”

добавете коментар...

  1. бай Иван

    Дано да е така и аз искрено се надявам, но за съжаление все още е доста далече това време. Няма според мен стабилна алтернатива както за производство и най-вече за съхранение на енергия.

  2. Админ

    Един ден да се горят изкопаеми въглеводороди ще е толкова неадкватно, колкото и да се оре с биволи или да се пътува с каляска. И вероятно ще е криминлано престъпление. А добрата новина е че този ден няма да е много далеч.

Коментар