Най-странните технологични иновации на 2023 г.

Летящи, плаващи, почистващи и масажиращи роботи доминираха света на иновациите през 2023 година (фотоколаж: TechNews)

В търсене на иновативни решения, които да улеснят живота ни, някои хора и фирми изобретяват извънредно полезни устройства, а други създават уреди, на които да се чудим. Без претенции за изчерпателност тук събрахме някои от най-странните технологични изобретения, които ни удивиха през изминалата година.

От робот като хамстерово колело до чифт надуваеми дънки – това са едни от най-причудливите неща, които се появиха на бял свят през отминалата година.

Робот като колело за хамстер, който лети и пълзи

Най-новата сензация в роботиката е Hybrid Mobility Robot (HMR) от Revolute Robotics. Това е летящ, пълзящ, автономен робот, който прилича… ами на колело за хамстер. Представете си сферична клетка, която може да се движи по всепосочна траектория, търкаляйки се без усилие по земята. Но това не е всичко. Когато се натъкне на препятствие или стръмен наклон, той се издига в полет, като буквално се рее над препятствието. Как постига това? Два жироскопични карданни пръстена вътре в клетката позволяват на робота да поддържа баланс и да се движи във всяка посока.

Наоми Кембъл с AI Pin

Humane Ai Pin беше разкрит за първи път на конференцията TED през април 2023 г., където съоснователят Имран Чаудхри, бивш любител на Apple, демонстрира някои от неговите функции, като провеждане на телефонни разговори, получаване на ежедневни резюмета, сканиране на хранителни продукти и проектиране на зелен екран.

Устройството се появи още веднъж на Седмицата на модата в Париж през септември 2023 г. Там беше носено от супермодела Наоми Кембъл и други модели по време на шоуто за модните тенденции за пролет 2024. Със своя легендарен статут в света на модата, Кембъл не само представи джаджата с много блясък, но и подчерта колко модна може да бъде тази носима технология. Но дали всички бихме си я окачили на ревера?

Дънки с въздушна възглавница

Шведската компания Mo’cycle стои зад първия в света чифт дънки с въздушна възглавница. Панталоните Mo’cycle могат да се надуят при удар, омекотявайки сблъсъка при инцидент с мотоциклет. Според Mo’cycle дънките са също толкова удобни, колкото всеки обикновен чифт панталони, но са изработени от водоотблъскваща, дишаща и устойчива на абразия материя. Въздушната възглавница на панталона е невидима, докато не се задейства при удар.

Въздушните възглавници в крайна сметка се изпускат, което позволява на панталоните да се върнат към нормалния си размер. Тъй като панталоните могат да се активират само от силен удар, няма нужда да се притеснявате за неудобни публични инциденти. Хубавото е, че панталоните са за многократна употреба. Чрез сменяемите CO2 патрони дънките с въздушна възглавница могат да се ползват дълго.

Раница за подводно „летене“

Футуристична подводна реактивна раница обещава да промени подводните изследвания. Виждали сме разни подводни системи за задвижване, но нито една не прилича на CudaJet. Това е устройство за реактивно задвижване, което ви позволява да „летите“ под вода с несравнима свобода, чувство за безтегловност и пъргавина. Има патентована система за задвижване, която осигурява съотношение мощност/тегло 3:1, уникален дизайн на колана, който осигурява здравина и комфорт, и компактен и ергономичен контролер, който ви дава плавен и прецизен контрол. Освен това е лесен за използване, поддръжка и съхранение.

Робот-портиер чисти тоалетните

Автономният робот за почистване на тоалетни на Somatic има за цел да подобри хигиената и ефективността на обществените тоалетни. Роботът може да навигира в помещението, да идентифицира тоалетните и да изпълнява задачи по почистване като търкане, дезинфекция и изсушаване. Услужливият чистач е оборудван със сензори, камери и резервоар за вода и може да се управлява дистанционно чрез мобилно приложение. Роботът е проектиран да намали работното натоварване в най-неприятната професия и същевременно да осигури по-добро изживяване за тези, които използват обществени тоалетни.

Хуманоиди-заместници

OpenAI, авангардната организация за изследване на изкуствения интелект, която стои зад всемогъщия и изключително популярен ChatGPT, направи смразяващ пробив с най-новия си проект. В партньорство с компанията за роботи Figure тя проектира робот, който един ден може да върши всичките ни задължения вместо нас.

Представете си свят, в който роботите могат да се научат на сложни задачи, като наблюдават хората. Малко зловещо, нали? Е, това е точно видът технология, която OpenAI е програмирал в този робот. Става дума за невронна мрежа, предназначена да разбира и възпроизвежда човешки движения, извеждайки роботиката на съвсем ново ниво.

AI масажист

Фил, масажният робот, не е просто поредното техническо произведение. Това е първият в света робо-масажист, който си служи с AI. Затова обещава несравнимо масажно изживяване, съобразено с индивидуалните нужди и предпочитания. Основното му достойнство е в това, че е създаден с идеята да стои точно до леглото на потребителя и да прави масажи всякога, когато му бъде поискано. Представете си как се хвърляте на леглото си и подвиквате на Фил да направи тайландски масаж на гърба ви? Не е зле!

Коментар