AI в киберсигурността става незаменим

Пазарът на изкуствен интелект в киберсигурността ще нараства средно с по 22% годишно в идните пет години (снимка: CC0 Public Domain)

В пространството на кибер-сигурността бъдещето на AI е в поведенческите анализи, усъвършенстваното откриване на заплахи и по-нататъшното автоматизиране на процеси като реагирането при инциденти. Очаква се изкуственият интелект да бъде от решаващо значение за подобряване на сигурността на облака и крайните устройства, справянето с недостига на умения и адаптирането към променящите се враждебни стратегии.

Глобалният пазар на изкуствен интелект в кибер-сигурността ще нарасне от 22,4 милиарда щатски долара през 2023 г. до 60,6 милиарда щатски долара до 2028 г., според нов доклад на MarketsandMarkets. Средният годишен темп на растеж ще е около 21,9% през прогнозния период.

Ръстът при технологиите за изкуствен интелект (AI) като обработка на естествен език (NLP) и машинното самообучение (ML) ще е жизненоважен за подобряване на дигиталната безопасност. С нарастването на кибератаките срещу технологичните фирми, отбраната и правителствените агенции, търсенето на усъвършенствани AI решения нараства експоненциално. AI за кибер-сигурността, особено в сферата на поведенческата биометрия, ще е от решаващо значение за проактивната защита от заплахи.

Алгоритмите за машинно обучение са основен приоритет за играчите в индустрията за подобряване на т. нар. „разузнаване“ за сигурност. Банковият сектор, изправен пред нарастващи тревоги относно поверителността, подчертава значението на този тип кибер-защита, базирана на изкуствен интелект. С развитието на електронните заплахи се очаква пазарът да се разшири, като особено голяма роля ще има търсенето сред малки и средни предприятия (МСП).

Софтуер преди всичко

Въз основа на сегментите в сферата на кибер-сигурността се очаква софтуерът да представлява най-голяма част от пазара през прогнозния период. Компютърните системи разчитат на интегриран софтуер, за да изпълняват сложни операции, синтезирайки данни от хардуера и обработвайки ги чрез AI системи за интелигентно реагиране. Възходът на AI на пазара на софтуер за кибер-сигурност бива тласкан напред заради скока на пробивите, насочени към бизнес-приложения, където хакерите целят достъп до чувствителни данни.

По-строгите политики и разпоредби за поверителност на данните допринасят за нарастващото търсене на решения за дигитална самоотбрана, базирани на изкуствен интелект. Възприемането на този род решения за кибер-защита допълнително се стимулира от масовото използване на свързани устройства, тенденцията „носи си собствено устройство“ на работното място и глобалното нарастване на използването на интернет.

Управляеми услуги

От гледна точка на услугите се очаква управляемите услуги да поддържат най-висок темп на нарастване до 2028 г. Управляемите услуги значително влияят на използването на ИИ в кибер-сигурността, насърчавайки проактивната защита. AI алгоритмите в управляемите услуги подобряват откриването на заплахи в реално време, автоматизирайки реакциите при инциденти за бързо смекчаване на последиците.

Разпределението на ресурсите се оптимизира чрез автоматизация благодарение на AI, което позволява на екипите по е-сигурността да се съсредоточат върху стратегическите инициативи. Непрекъснатият мониторинг и адаптивните мерки за сигурност осигуряват цялостно покритие срещу еволюиращите кибер-заплахи. Базираното на AI управление на риска разчита на анализ на огромни набори от данни, давайки повече устойчивост на организациите срещу потенциални уязвимости.

Мащабируемостта, гъвкавостта и предиктивният анализ дават възможност на организациите да предвиждат и да реагират ефективно на виртуалните заплахи. Задълбочените анализи, отново улеснени от AI, позволяват вземането на информирани решения, допринасяйки за икономически ефективни и ефикасни дейности за защита на дигиталните активи.

Региони на растеж

Средният ръст на Азиатско-тихоокеанския регион се оценява като най-висок през прогнозния период. Причината именно там да се случва най-интензивният растеж е комбинация от фактори като увеличаването на населението и новите правителствени политики. Нововъзникващите методологии като машинно самообучение, интернет на нещата, анализ на големи обеми данни и AI помагат на организациите да преминават към облака и да се възползват от подобрена скорост на производство.

Предимства на изкуствения интелект в кибер-сигурността:

  • AI анализира модели и аномалии в масивни набори от данни, за да позволи откриването на сложни кибер-заплахи;
  • Чрез откриване на отклонения от типичното потребителско и системно поведение, изкуственият интелект (AI) за поведенчески анализ подобрява проактивното идентифициране на заплахи;
  • Рутинните задачи по кибер-сигурността са автоматизирани от AI, което рационализира процедури като реакция при инциденти и освобождава човешките експерти да се концентрират върху стратегическите елементи;
  • AI подобрява сигурността както за облака, така и за контекста на отделните устройства, предлагайки силна защита срещу постоянно променящи се заплахи;
  • Задвижваният от AI анализ позволява ефикасен анализ на големи набори от данни, като помага на експертите по сигурността да получат прозрения и да идентифицират тенденции.

Коментар