Иновативна категория смартфони бързо набира популярност

Над 18 млн. сгъваеми смартфони са доставени в света през 2023 година
(снимка: CC0 Public Domain)

Смартфоните със сгъваеми екрани бързо набират популярност. Доставките на такива устройства ще се увеличат няколко пъти до 2027 г., според прогноза на анализаторите от TrendForce.

Миналата година в света са продадени повече от 18 милиона смартфона със сгъваеми екрани. Анализаторите очакват бързо нарастване на продажбите в следващите няколко години.

Изследователската организация TrendForce изчислява, че доставките на мобилни телефони със сгъваем екрани ще достигнат 18,3 милиона единици през 2023 г. Годишният ръст се измерва с 43%, но в същото време те заемат едва 1,6% от пазара на смартфони.

В момента Samsung е най-големият доставчик на мобилни телефони със сгъваеми екрани, но пазарният дял на компанията е спаднал от 82% през 2022 г. на 68%. Китайските производители, включително Huawei, Oppo, Xiaomi и Honor, започнаха да отнемат дял от лидера.

Според данните за пазара на сгъваеми телефони в Китай за третото тримесечие на 2023 г., публикувани от CINNO Research, Huawei все още е безспорен лидер с дял от 28,6%. Следват го Honor, vivo, Samsung, Oppo, Xiaomi и Moto.

Прогнозите сочат, че до 2027 г. доставките на смартфони със сгъваеми екрани ще надхвърлят 100 милиона единици в световен мащаб.

Коментар