Империята на Apple е под заплаха – регулаторите се прицелиха в услугите

Дигиталните регулации в САЩ и ЕС може да нарушат бизнеса с услуги на Apple
(снимка: CC0 Public Domain)

Предстоящи съдебни битки може да смажат империята на Apple. Част от бизнеса на компанията, който генерира десетки милиарди долари годишно, е атакуван от регулаторите в САЩ и Европейския съюз.

Бизнесът с услуги на Apple на стойност 85 милиарда долара, е изправен пред сериозен удар през 2024 г. Властите на САЩ и ЕС ще вземат поредица от регулаторни решения през следващите месеци, които ще оформят бъдещето му, предупреждава публикация на Файненшъл Таймс.

Най-голямата заплаха за Apple идва от антитръстовото дело на САЩ срещу Google, което разкри, че интернет гигантът е платил повече от 26 милиарда долара през 2021 г., за да направи търсачката си да работи по подразбиране в устройства на Apple и други смартфони, както и в популярни браузъри.

Ако загуби делото, Google вероятно ще обжалва, но и в двата случая това ще повдигне въпроса как двата технологични гиганта ще работят един с друг занапред. И е напълно възможно Google да спре редовните плащания към Apple, които според независимия анализатор Ерик Зойферт възлизат на една четвърт от годишния доход на подразделението за услуги на компанията от Купертино.

Друга заплаха за Apple идва от новия европейски закон за дигиталните пазари, според който технологичните компании трябва да приведат дейността си в съответствие с неговите изисквания до март 2024 г. Това означава, че Apple ще трябва да разреши „изтегляне на приложения от трети страни”, което ще позволи на потребителите на iPhone да свалят приложения от други източници, заобикаляйки нейния магазин App Store.

Sensor Tower изчислява, че всяко тримесечие Apple получава между 6 и 7 милиарда долара комисионни от App Store по целия свят. Издателят на Fortnite Epic Games се бори да получи свой магазин на устройства с iOS и предлага по-ниска комисионна за себе си – 12% (спрямо 30% в App Store) като стимул за потребителите да преминат към неговата платформа.

Въпреки че Epic до голяма степен загуби делото си срещу Apple на по-долна инстанция през 2021 г., съдия в Калифорния нареди на Apple да промени правилата на App Store, които забраняват на разработчиците да насочват клиентите извън магазина, за да правят покупки. Миналага година апелативен съд потвърди разпореждането, но делото ще бъде разгледано от Върховния съд на САЩ.

Коментар