Нов смартфон идва с „безсмъртна” батерия

Смартфонът X50 Pro на Honor залага на батерията като основно конкурентно предимство
(снимка: Honor)

Смартфон на китайската компания Honor е оборудван с батерия, за която се твърди, че е почти „вечна”. Според предварителните информации, батерията на модела X50 Pro ще може да работи дори след четири години използване на смартфона, без значима загуба на капацитет.

Honor, която до есента на 2020 г. беше дъщерна марка на китайската Huawei, позиционира X50 Pro като флагмански модел, благодарение на процесора Snapdragon 8 Plus на Qualcomm, макар че смартфонът струва много по-малко от топ моделите на Xiaomi. На уебсайта на Honor новият X50 Pro е оценен на 2800 юана в комплект с 12 GB RAM и 256 GB ROM.

Производителят определя батерията като основно конкурентно предимство на своя нов смартфон. Тя има капацитет 5800 mAh, въпреки че текущият стандарт сред Android устройствата е 5000 mAh. Освен това, според разработчика, батерията използва тайна технология, благодарение на която може да функционира повече от четири години без значителна загуба на капацитет.

Honor не разкрива подробности за тази технология, но в същото време обяви какъв процент от номиналния капацитет може да запази батерията на X50 Pro след четири години работа на смартфона. По официални данни, това са 80%, но от компанията не уточняват какви условия трябва да бъдат изпълнени за постигане на такъв резултат.

X50 Pro идва с обещанието за батерия, която остава пълноценна и след 4 години използване
(снимка: Honor)

Като цяло, няма нищо особено в това, че батерията на мобилно устройство може да издържи 48 месеца – батериите на много марки смартфони издържат и повече, но в случая е важен остатъчният капацитет. Колкото по-често зареждате батерията, толкова повече тя се влошава. Важна е и температурата, при която се използва батерията – тя не понася добре топлината и студа.

Спецификациите на батерията в X50 Pro включват поддръжка на ускорено, но не и най-бързото зареждане в света – 35 W. Може би това ограничение е точно с цел да се удължи животът на батерията – колкото по-бързо се зарежда, толкова по-бързо се износва. Батерията на X50 Pro, според Honor, може да се зарежда до 100% за 60 минути.

Предната част на смартфона е заета от AMOLED екран с диагонал 6,78 инча. Характерни черти на AMOLED панелите са по-ниската консумация на енергия и по-наситеният черен цвят, в сравнение с IPS матриците.

Екранът на X50 Pro показва изображение с резолюция 2650×1200 пиксела и има честота на опресняване 120 Hz. Предната 8-мегапикселова камера е разположена в малък кръгъл изрез в горния край.

Модулът на основната камера, който е много по-голям от този на повечето съвременни смартфони, всъщност съдържа само две камери, чиито подробни спецификации Honor все още не е обявила. Известно е само, че спомагателният модул в случая е 2 MP сензор, а основният е 1/1,67-инчов сензор с резолюция 108 MP.

Задният панел на смартфона е покрит с подсилено стъкло, а корпусът на X50 Pro е дебел 8 мм. Останалите спецификации са стандартни – USB-C порт за зареждане, два слота за SIM карти с поддръжка на 5G мрежи, NFC модул за безконтактно плащане, чифт стерео високоговорители и комплект модули за безжична комуникация – GPS, Wi-Fi и Bluetooth.

В същото време Honor X50 Pro не претендира за защита от вода или прах. Заедно с батерията с голям капацитет смартфонът тежи 192 грама, а продажбите му в Китай ще започнат на 4 януари 2023 г.

Тъй като Honor вече не е юридически свързана с Huawei, не е необходимо да инсталира Harmony OS фърмуер на своите смартфони. X50 Pro работи с пълноценна мобилна платформа Android 13 с всички необходими услуги на Google, допълнена от графичната обвивка MagicOS 7.2.

Коментари по темата: „Нов смартфон идва с „безсмъртна” батерия”

добавете коментар...

  1. Daniel

    Имам p20 huawei 6та година – перфектен

  2. Онзи

    Хуаве20 4 пълни години, и никакъв проблем

  3. епимено

    Има ли възможност да се сложи къстъм ром?

  4. Норге

    Истината е oneplus
    Имам nord 3 от 4 месеца.
    И не искам да чуя изобщо за бъгавото
    Xiaomi.

  5. Пвнко

    Китайските боклуци са оригинални, всичко друго идва от Китай. Apple се прави там.

  6. Anonymous

    Китайските боклуци са оригинални, всичко друго идва от Китай. Apple се прави там.

  7. Джина Иванова

    Имам Шаоми от 1 и половина години и съм много доволна, бързо зарежда батерията и не се изтощава бързо. Препоръчвам го.

  8. Джина

    Имам Шаоми от 1 и половина години и съм много доволна, бързо зарежда батерията и не се изтощава бързо. Препоръчвам го.

  9. Шаоми

    Имам Шаоми от 1 и половина години и съм много доволна, бързо зарежда батерията и не се изтощава бързо. Препоръчвам го.

  10. Taka shi e brat

    Toz da li shi durji ne e qsno to samo taka sa praat na interesting with tea teli

  11. Потребител

    За 700лв. Добре звучи!

  12. Anonymous

    За 700лв. Добре звучи!

  13. мале,мале

    Оказа се че само китайските телефони са оригинални.

  14. Аз

    По голям таралясник от айфон няма. И то на каква цена. Като че ли може нещо повече от другите.

Коментар