Роят се съдебните дела срещу генеративните AI

Творбите на AI алгоритмите донесоха на своите създатели слава, но и куп съдебни дела. И те нарастват (снимка: CC0 Public Domain)

Американската новинарска организация New York Times обяви, че съди собственика на ChatGPT – компанията OpenAI – обвинявайки я, че е нарушила авторски права на медийната група при обучението на своя езиков модел. Съдебната схватка е най-новата от поредица дела заради начина, по който големи обеми авторско съдържание са били използвани за трениране на алгоритмите с изкуствен интелект.

Делото на New York Times посочва Microsoft като ответник. Обвинителят настоява, че фирмите за AI разработки трябва да бъдат държани отговорни за „милиарди долари“ щети.

Съдебният иск твърди, че „милиони“ статии, публикувани от New York Times, са били използвани без разрешение на корпорацията, за да направят ChatGPT по-умен. В резултат, инструментът за езикова обработка сега се конкурира с вестника като надежден източник на информация.

Обвинението твърди, че когато бъде попитан за текущи събития, ChatGPT понякога генерира „дословни извадки“ от статиите на New York Times. А те са достъпни само с платен на абонамент. Според поясненията към делото това означава, че читателите могат да получават съдържание на New York Times, без да плащат за него – което на свой ред означава, че издателството губи приходи от абонаменти и от рекламни кликове в уебсайта си.

Не само ChatGPT е на прицел. Медийната компания даде пример и с търсачката Bing – която има някои функции, поддържани от ChatGPT – произвеждаща резултати, взети от уебсайт, собственост на New York Times, без да има линкове към оригиналните статии или да включва препратки, използвани за генериране на доходи.

Делото, заведено във федерален съд в Манхатън, разкрива още, че New York Times неуспешно се е обърнал към Microsoft и OpenAI през април, за да потърси „приятелско решение“ за авторските права.

Делото е най-новото в цяла поредица, която започна, но изглежда няма да приключи скоро. Съдебните дела срещу създателите на големите езикови модели се роят.

През септември подобно дело за нарушаване на авторски права беше заведено от група американски автори, включително писателя-автор на „Игра на тронове“ Джордж Р. Р. Мартин и Джон Гришам. По-рано, през юли, съдебно дело заведе и комикът Сара Силвърман. Пак през лятото се появи и отворено писмо, подписано от авторите Маргарет Атууд и Филип Пулман, призоваващо компаниите за изкуствен интелект да компенсират творците за използването на работата им.

От друга страна не само генерирането на текстово съдържание е вектор на съдебни дела за авторско право.

OpenAI заедно с Microsoft и сайта GitHub са ответници в дело, в което са обвинени от страна на група компютърни експерти за нарушаване на авторски права при възпроизвеждане на програмни системи с отворен код. Обвинителите твърдят, че техният код е бил използван без тяхно разрешение за обучение на AI продукт, известен като Copilot. Това дело е на повече от година вече. То ще има много голямо отражение не само върху света на генеративните AI, но и на отворения код, тъй като философията на свободните лицензи е доста по-различна от абсолютното авторско право.

Вече има и дела, заведени срещу разработчиците на генеративни AI в сферата на образното творчество. Група aртисти съдят генераторите на изображение Stability AI, Midjourney и DeviantArt в САЩ. Творците твърдят, че подобни генеративни системи функционират само след като са обучени върху произведения на изкуството, защитени с авторски права.

Отскоро и във Великобритания върви подобно дело – срещу Stable Diffusion, създателя на Stability AI. Обвинението е от страна на Getty Images. Компанията, която е собственик на една от най-големите банки за комерсиални изображения, настоява, че нейните материали, които са защитени от регулациите за авторското право, са били неправомерно използвани за обучението на AI модела.

Нито едно от въпросните дела все още не е разрешено.

Коментар