Подобряват силициево-въглеродните батерии за по-голяма издръжливост

Нови батерии на TDK обещават по-голяма автономност на смартфони и носими устройства
(снимка: TDK)

Японската компания TDK възнамерява да подобри характеристиките на силициево-въглеродните батерии. Целта на разработчиците е да увеличат тяхната издръжливост, което ще доведе до по-рядко зареждане на смартфоните и носимата електроника.

Производителите все по-често експериментират с химията на батериите, за да постигнат напредък. От миналата година подразделение на японската компания TDK произвежда литиево-йонни батерии със силициев електрод, които са по-тънки от конвенционалните и ще намалят дебелината на мобилните устройства, без да влошават тяхната автономност.

Предполага се, че представеният миналата година сгъваем смартфон Honor Magic V2 е оборудван именно с такава батерия, а дебелината на корпуса му е под 10 мм, отбелязва Блумбърг. Китайският производител признава, че в това устройство действително се използва силициево-въглеродна батерия, но не уточнява своя доставчик.

Базираната в Хонконг ATL е единственият производител на батерии от този тип. През 2005 г. фирмата беше погълната от TDK, а през 2011 г. бизнесът на ATL, произвеждащ тягови батерии за електрически превозни средства, се отдели в независима компания CATL, която сега успя да стане световен лидер по отношение на производствените обеми.

ATL и CATL имат дори две съвместни предприятия, които произвеждат батерии за стационарни системи за съхранение на енергия, промишлено оборудване и електрически цикли, както и необходимите зарядни устройства. ATL доставя своите батерии на Apple и Samsung, наред с други клиенти, и заема първа позиция на пазара на батерии за мобилни устройства по отношение на обемите на доставки.

Бизнесът с батерии осигурява на компанията майка TDK повече от половината от годишните ѝ приходи, а най-големите клиенти на японската фирма са производители на смартфони.

Силициево-въглеродната батерия позволява 10% увеличение на капацитета в сравнение с решенията, използващи графитен анод, но някои оценки показват, че тази разлика може да се увеличи до 40% или дори повече.

Според анализаторите, такива батерии ще се използват широко в носимата електроника, която трябва да бъде компактна и лека, но да не изисква твърде често зареждане. Устройствата за виртуална и добавена реалност също попадат в тази категория.

TDK твърди, че новият тип батерии ще заемат двуцифрен процентен дял от структурата на доставките на батерии ATL през следващите няколко години, докато сега делът им е малко под 5%. За TDK бизнесът с производството на батерии за смартфони трябва да се превърне в един от двигателите на растеж на компанията в дългосрочен план.

Коментар