Младите хора се предоверяват на AI психолози

Един от всеки петима души има психологически проблеми и все по-често страдащите намират помощ чрез AI чатботове-психолози (снимка: CC0 Public Domain)

Общо 78 милиона съобщения, от които 18 милиона само от ноември досега, и 3,5 милиона гости всеки ден – че коя ще да е тази толкова комуникативна особа в интернет?! Не е изненадващо, че не става дума за човек. Героят е чатбот. Но не какъв да е, а…. чатбот-психолог.

Казва се „Психолог“. Явява се една от милионите AI личности, с които човек може да си говори в Character.ai – популярна уеб-платформа, където всеки може да създава чат-ботове, базирани на измислени или реални хора. Системата използва същата AI технология като ChatGPT, но по отношение на изразходваното време е по-популярен.

Помощник в житейските трудности

Конкретно „Психолог“ е създаден от потребител с псевдонима Blazeman98 преди малко повече от година. Описанието гласи, че е „някой, който помага при житейски трудности“.

Фирмата, създала платформата Character.ai, е от Сан Франциско и не счита популярността на „Психолог“ за кой знае какво. Твърди, че потребителите се интересуват повече от ролеви игри за забавление. Малцина от милионите герои обаче са толкова популярни като „Психолог“. Освен това има общо има 475 бота с имена като „Терапия“, „Терапевт“, „Психиатър“ или „Психолог“, които могат да говорят на няколко езика.

За „Психолог“ много потребители споделят възхитителни отзиви в социалната мрежа Reddit. „Това е истинско спасение“, пише един човек. „Помогна и на мен, и на приятеля ми да говорим и да разберем емоциите си“, споделя друг.

Кой стои зад чудото? Самият Blazeman98 е 30-годишният Сам Зая от Нова Зеландия, студент по психология. „Никога не съм възнамерявал това изобретение да стане популярно. Никога не съм си представял други хора да търсят или да го използват като инструмент“, казва той. „Преди време започнах да получавам много съобщения от хора, които казват, че са били наистина положително повлияни от него и го използват като източник на комфорт.“

Студентът признава, че е обучил бота, като е използвал принципи от дипломната си работа. За целта е разговарял с бота и е оформял отговорите, които следва да дава на най-често срещаните състояния и драми с психичното здраве, такива като депресия и тревожност.

AI за психотерапия

Може би всичко това не е странно, след като лекарите вече използват софтуер, базиран на изкуствен интелект, за да управляват графиците си и автоматично да водят и организират бележки за прегледите. Но могат ли AI технологиите да диагностицират и лекуват заболявания толкова добре, колкото живия човек – терапевт?

Интегрирането на изкуствения интелект и грижата за психичното здраве придоби популярност след пандемията. Оттогава насам огромен брой хора имат проблеми с психичното здраве. От друга страна далеч не всеки може да има достъп до услугите на психотерапевт.

Това е мястото, където се намесват мобилните и уеб-базираните приложения. Разработчиците на софтуер се надяват да използват AI, за да осигурят достъпен достъп до психично-здравна грижа за пациенти, които изпитват затруднения.

Онлайн приложенията за терапия на база изкуствен разум позволяват на човека да взаимодейства със софтуера чрез подкани – устно или чрез текст. Така приложенията водят потребителите през сесии с предварително дефинирани въпроси и отговори, използвайки сложни алгоритми за анализиране на отговорите.

Технологията се базира на машинно самообучение и обработка на естествен език (NLP) за фина настройка на отговорите.

С течение на времето софтуерът се усъвършенства и все повече наподобява лична сесия с психотерапевт. Въз основа на получените отговори чат-ботът за AI терапия предлага инструменти, упражнения и игри, които да помогнат на пациента да се почувства по-добре.

На ход са множество проучвания за определяне на ефикасността на психотерапията чрез изкуствен интелект. Повечето се фокусират главно върху шизофрения, депресия и психотични разстройства. Досега резултатите показват, че AI може успешно да предоставя когнитивно-поведенческа терапия (CBT) за пациенти, нуждаещи се по-скоро от подкрепа, отколкото от лична терапия.

Какво казват експертите

Самият Сам смята, че един бот не може да замени човешки терапевт. Създал алгоритъма за себе си, когато приятелите му били заети и той имал нужда, по думите му, от „някой или нещо“, с което да си говори.

Всъщност Сам е толкова изненадан от успеха на бота, че работи върху следдипломен изследователски проект за възникващата тенденция на AI терапията и защо тя се харесва на младите хора. Да, младите – оказва се, че AI психотерапевтите в Character.ai са демографска група, доминирана от потребители на възраст от 18 до 30 години.

„Толкова много хора, които са ми изпращали съобщения, казват, че се обръщат към него, когато ги налегнат тежки мисли, например в 2 сутринта, когато не могат да говорят с приятели или истински терапевт,“ споделя Сам. Той предполага, че и текстовият формат има значение. Това е типът комуникация, с който младите хора се чувстват най-удобно. „Разговорът с текст е потенциално по-малко плашещ от вдигането на телефона или провеждането на разговор лице в лице“, теоретизира младият изследовател.

Тереза Плеуман,  професионален психотерапевт, казва, че не е изненадана, че този тип терапия е популярна сред по-младите поколения. Все пак поставя под съмнение нейната ефективност. Тя е тествала редица AI системи за психологическа помощ.  „Ботът има много да каже и бързо прави предположения, като например да ми даде съвет относно депресията, когато кажа, че се чувствам тъжна. Това не е начинът, по който човек би реагирал“, обяснява лекарката.

Тереза посочва, че ботът не успява да събере цялата информация, която човек би могъл да събере, и не е компетентен терапевт. Но тя е убедена, че неговата непосредствена и спонтанна природа може да бъде полезна за хора, които се нуждаят от подкрепа. Плеуман подчертава, че броят на хората, които използват бота, е тревожно голям и може да говори за високи нива на психични заболявания и липса на обществени ресурси.

А кой е отговорен?

„Щастливи сме да видим, че хората намират страхотна подкрепа и връзка чрез героите, които те и общността създават,“ – посочва говорител на Character.ai във връзка с бума на AI психотерапевтите. – „Но потребителите трябва да се консултират със сертифицирани професионалисти в областта за законни съвети и насоки.“

Компанията декларира, че чат-регистрите са частни за потребителите, но все пак разговорите могат да бъдат прочетени от персонала, ако има нужда от достъп до тях, например от съображения за защита. Освен това всеки разговор започва с предупреждение с червени букви. То гласи: „Запомнете: всичко, което героите казват, е измислено.“

Това е напомняне, че основната технология на големите езикови модели не мисли по същия начин, по който мисли реалният човек. Алгоритмите действат като предсказани текстови съобщения, като нанизват думи заедно по начини, по който е най-вероятно да се появят в други текстове, въз основа на които е обучен А.

Някои психолози предупреждават, че AI ботовете може да дават лоши съвети на пациентите или да имат присъщи изкривявания. С това трябва да се внимава.

Коментар