CES 2024: Volkswagen интегрира ChatGPT в колите си

ChatGPT ще се предлага в модели на VW с електрическо и ДВГ задвижване
(снимка: Volkswagen)

Германският производител на автомобили Volkswagen обяви на CES 2024 в Лас Вегас нова функционалност, разработена в партньорство с технологичната компания Cerence. Текущите модели на групата, разработени на платформите MEB и MQB evo, които използват гласовия асистент IDA, вече имат достъп до автоматизирана интеграция на AI помощника ChatGPT чрез Cerence Chat Pro.

На изложението Volkswagen представи първия си автомобил с ChatGPT, интегриран в гласовия асистент IDA. В бъдеще клиентите на компанията ще получат достъп до нарастваща база данни с изкуствен интелект във всички модели на Volkswagen, оборудвани с гласовия асистент IDA, и до проверено съдържание, което да им се чете, докато шофират.

Cerence Chat Pro, разработен от технологичния партньор Cerence Inc., е в основата на новата функция за ChatGPT интеграция. Volkswagen се очертава като първият от масовите автомобилни брандове, който ще предлага Chat GPT като стандартно оборудване от второто тримесечие на 2024 г. в много модели от серийното си производство.

Новият чатбот се предлага в съчетание с последното поколение инфотеймънт система при напълно електрическите ID.7, ID.4, ID.5, ID.3 и конвенционалните изцяло обновени Tiguan и Passat, както и фейслифта на Golf.

При активиран Cerence Chat Pro, интегрирането на ChatGPT в бекенда на гласовия асистент на Volkswagen предлага множество нови възможности, които надхвърлят предишния гласов контрол. Например, гласовият асистент IDA може да се използва за контролиране на инфотеймънт системата, навигацията и климатичната инсталация или да отговаря на общообразователни въпроси.

В бъдеще AI ще осигурява допълнителна информация и отговор на въпроси, които надхвърлят елементарните команди. Това може да бъде полезно на много нива по време на шофиране: обогатяване на разговори, изясняване на въпроси, взаимодействие на интуитивен език, получаване на специфична за превозното средство информация и много повече – изцяло без ръце, съобщиха от компанията.

Нищо не се променя за водача с интеграцията на ChatGPT. Няма нужда от създаване на нов акаунт, инсталиране на ново приложение или активиране на ChatGPT: гласовият асистент се активира със “Здравей, ИДА” или с натискане на бутона на волана.

IDA автоматично приоретизира дали трябва да се изпълни функция на превозното средство, да търси дестинация или да направи корекция в температурата. Ако системата на Volkswagen не може да изпълни заданието, то се препраща анонимно на AI, който отговаря с близък до гласовия асистент на Volkswagen звук.

ChatGPT не получава достъп до данните на автомобила; въпросите, както и отговорите биват изтрити веднага, за да се гарантира най-високо ниво на защита на личните данни, увериха от автомобилния гигант.

Целият процес се фасилитира от Cerence Chat Pro, който използва множество източници, включително ChatGPT, за да даде възможност на IDA да предостави точни и подходящи отговори на почти всяко запитване. Функцията също дава приоритет на сигурността и безпроблемната интеграция с безбройните възможности на IDA.

Коментар