AI откри вещество, което може да замени лития в батериите

Търсенето на батерии расте постоянно, което води до дефицит на литий
(снимка: CC0 Public Domain)

Очертаващият се дефицит на литий, използван в батериите, подтиква изследователите да търсят усилено негов заместител. И тук на помощ идват изкуственият интелект и суперкомпютрите, с чиято помощ бяха открити нови химически съединения с потенциал значително да намалят употребата на литий.

Специалисти от Тихоокеанската северозападна национална лаборатория (PNNL) на САЩ и Microsoft успяха да намерят нов химичен състав, който ще намали използването на литий в захранващите батерии със 70%. Само за една седмица учените са съкратили списъка от 32 милиона неорганични съединения до малък брой най-обещаващи вещества.

При традиционните методи за изчисление тези изследвания биха продължили две десетилетия или повече. Като цяло процесът от формулиране на идеята до получаване на работещ прототип е отнел на учените от PNNL по-малко от 9 месеца.

Литият е един от най-ценните материали на пазара, поради голямото търсене – захранващите елементи на базата на литий се използват навсякъде, от смартфони до електрически автомобили. Търсенето на батерии ще расте постоянно: според Министерството на енергетиката на САЩ, до 2030 г. то ще се увеличи десет пъти. Освен това до 2025 г. се предвижда глобален литиев дефицит.

Извличането на този метал е изключително труден процес от технологична гледна точка, който в допълнение е вреден за екологията. Следователно материалът, който би намалил търсенето на литий и в същото време е способен да осигури достатъчно голяма енергийна плътност, отдавна се счита за „свещен граал” от доставчиците на батерии.

Материалът, разработен с помощта на AI и суперкомпютри, е наречен N2116, съобщи BBC в публикация за разработката. Известно е, че това е твърдотелен електролит. Според експертите, твърдотелните батерии са значително по-безопасни от тези, при които литият се съдържа в течна или подобна на гел форма.

Все пак не става въпрос за пълна подмяна на лития с нов материал, а само за намаляване на използването му в батериите, отбелязват специалистите. N2116 ще реши проблема с дефицита на литий за известно време, докато не бъде намерен друг материал, който напълно да го замести в батериите. Това може да се случи в близко бъдеще с помощта на AI и суперкомпютрите.

Коментар