Стартъп за биоконверсия на насекоми ще отвори втори завод в България

Индустриалният демонстрационен център на Nasekomo в близост до София
(снимка: Nasekomo)

Биотехнологичната компания Nasekomo приключи успешно кръг на финансиране от Серия А, осигурявайки 8 милиона евро капитал за растеж. Инвестицията на Invenio Partners, частен капиталов фонд, фокусиран върху региона на Югоизточна Европа, заедно с други частни инвеститори, идва месец след обявяване на стратегическото партньорство на Nasekomo със Siemens.

Nasekomo ще използва значителния капиталов ресурс, за да започне изграждането на широка мрежа от фабрики за биоконверсия на насекоми, създадени чрез франчайз модел в цяла Европа, с поглед към други континенти в близко бъдеще.

След индустриалния демонстрационен център на Nasekomo в близост до София, през 2025 г. компанията планира да открие втора производствена база в България, в партньорство с местен предприемач.

Иновативната фирма иска да играе централна роля в индустриализацията на отглеждането на насекоми за производство на протеини, което ще отговори на глобалното търсене на протеини и на предизвикателствата с достъпа до храна и проблемите с устойчивостта в производството на фуражи.

„Добивът на протеин от насекоми е устойчива алтернатива, която прилага модел на кръгово производство, насърчавайки практиките на кръгова икономика в земеделието и хранително-вкусовата промишленост”, поясниха от компанията.

Платформата на Nasekomo използва роботизирани технологии, подпомогнати от AI
(снимка: Nasekomo)

Nasekomo е създадена през 2017 г. от серийните предприемачи Ксавие и Олга Марсенак и биолога Марк Болар с ангажимента за устойчив бизнес. Основателите се стремят да бъдат пионери в патентовани роботизирани технологии, подпомагани от изкуствен интелект (AI), които да революционизират производството на фуражи чрез доставяне на устойчиво произведен протеин, съобразен с динамичните нужди на глобалното земеделие и животновъдство.

„Ние твърдо вярваме, че нашите съвместни усилия ще доведат до успешното реализиране на амбициозната ни визия – да ускорим растежа на индустрията за насекоми като предоставяме пълен стартов комплект на новодошлите, което в нашия случай означава висококачествено селектирани ларви и специално разработената от нас технология за фабрики за биоконверсия от първата до последната стъпка”, каза Ксавие Марсенак, съосновател и съизпълнителен директор на Nasekomo по повод партньорството с Invenio.

Наскоро Nasekomo подписа споразумение с технологичния лидер Siemens за стратегическо партньорство, фокусирано върху цифровизацията на индустрията за насекоми.

Коментари по темата: „Стартъп за биоконверсия на насекоми ще отвори втори завод в България”

добавете коментар...

  1. бай Иван

    Една “нормалма” компания като хората не отвори някакъв “нормален” бизнес в България. Не зная поради какви причини ни заобикалят – таланти, програмисти, какво ли друго нямаме като гледам телевизия. Явно отстрани не изглеждаме добре…

  2. Stenli

    В Библията пиш какво да яде човек, но със сигурност Господ не е казал насекоми.

  3. Steven

    В България няма да стане.

Коментар