Обикновени смартфони обмениха съобщения през сателитна мрежа

Всеки ще може да комуникира навсякъде през новите сателити Starlink Direct to Cell
(снимка: Starlink)

Космическата компания SpaceX обяви, че за първи път са изпратени и получени SMS-и от един обикновен смартфон на друг с помощта на новите сателити  Starlink Direct to Cell. 

Тези сателити бяха изстреляни в орбита съвсем наскоро, на 2 януари, и могат да се свързват директно със смартфони, които не поддържат сателитна комуникация.

Според компанията, по-малко от 6 дни след пускането обикновените смартфони успяха успешно да обменят текстови съобщения в мрежата на T-Mobile, използвайки новите сателити на Starlink.

SpaceX планира да пусне сателитна услуга за текстови съобщения по-късно тази година. Това може да е особено полезно в отдалечени региони, където няма клетъчно покритие.

В същото време, за да се възползват от такива услуги, за потребителите няма да е необходимо да купуват ново мобилно устройство с отделна функция за сателитна комуникация.

Възможността за предаване на глас и данни по този начин може да се появи още през 2025 г., обещава SpaceX. Целта на компанията е да осигури на всеки човек комуникация навсякъде по света, без да е необходимо да използва специални телефони или софтуер, а чрез съществуващите смартфони.

Коментар