Видео-анализите стават голям бизнес през 2024 г.

Сигурността, инициативите за интелигентни градове, успокояването на градския трафик се възползват от усъвършенстването на софтуера за анализи на видео-изображения (снимка: CC0 Public Domain)

Възходът на изкуствения интелект и машинното обучение, подобренията в автоматизираното разпознаване на лица и обекти, все по-големият интерес към поведенческия анализ – това ще са част от факторите, които ще доведат до ускорено развитие на пазара на видео-анализи през 2024 г. Глобалните мерки за обществена безопасност, енергийната ефективност и развитието на регулаторните стандарти също ще окажат значително влияние върху навлизането на технологията.

Пазарът на видео-анализи ще нарасне от 8,3 милиарда щатски долара през 2023 г. до 22,6 милиарда щатски долара към 2028 г. при среден годишен темп на растеж от 22,3% през прогнозния период, изчисляват анализаторите от Markets and Markets.

Предимства на видео-анализите

Видео-анализът подобрява системите за наблюдение и сигурност да правят автоматично идентифициране на лицата и да уведомяват екипа по сигурността относно странна или подозрителна дейност. Технологията има възможности да открива в реално време проблеми със сигурността.

Възможностите за разпознаване на заплахи в реално време, предлагани от видео-анализите, позволяват на бизнеса да реагира бързо на събития, свързани със защитата: нахлувания, пробиви или съмнителна дейност.

Видео-анализите помагат и при управлението на трафика – ценно средство в градското планиране и транспорта – чрез проследяване на трафика, „забелязване“ на задръствания и коригиране на времената на системите за пътна сигнализация. В резултат на това градските власти могат да се похвалят с по-малко задръствания и повишена ефективност на трафика.

Търговците на дребно могат да научат повече за взаимодействието на клиентите с продуктите, моделите на потребителския трафик и поведението на клиентите, като използват видео-анализи. Така може да се предложи по-добро изживяване на клиентите, което би трябвало да доведе и до повече продажби – чрез оптимизиране на оформлението на магазина, позициониране на продукти и прилагане на маркетингови методи на база детайлната информация.

В обществени зони като летища, стадиони и търговски обекти видео-анализът помага да се наблюдава гъстотата на тълпите и нивата на натоварване. Управлението на потока от тълпи и осигуряването на спазване на законите за безопасност са две важни приложения на тази информация.

В инициативите за интелигентен град видео-анализът играе ключова роля, като подпомага обществената безопасност, контрола на трафика, управлението на отпадъците и цялостното градско планиране.

Технологии

Софтуерът за видео-анализи ще играе жизненоважна роля в системите за видеонаблюдение, посочват анализаторите. В днешно време фирми от всякакъв вид и мащаб използват подобен софтуер, за да гарантират безопасността на своите служители и материалните си активи. Той позволява на организациите да събират и анализират важни данни, като им помага да вземат информирани решения въз основа на интелигентно анализираните данни, предоставени от софтуера.

През последните месеци този вид програми постигнаха революционно развитие. Софтуерът елиминира необходимостта от ръчна намеса и непрекъснат мониторинг от хора. По време на извънредни ситуации видео-анализът може дори да предоставя сигнали в реално време. Заедно с това вече има и много функции и възможности, предназначени да извличат ценни изводи и информация от видео-данни в различни индустрии, например сигурност, търговия на дребно, здравеопазване и транспорт.

На практика софтуерът елиминира недостатъците на традиционните системи за видеонаблюдение, като предлага възможности, които са ценен инструмент за откриване на аномалии и дори престъпни дейности, осигурявайки оптимална оперативна ефективност.

Сфери на приложение

От гледна точка на приложението на видео-анализите сигурността остава сред водещите сфери на употреба на технологията. Системите се използват за т. нар. „управление на проникването“, което се отнася до наблюдение на външни зони и периметри за откриване на инциденти с проникване чрез разполагане на системи за разпознаване. Тези системи са от съществено значение за подобряване на инфраструктурата за сигурност на обществени места и критичната инфраструктура като летищни периметри, железопътни гари, мостове, рафинерии, химически заводи, центрове за данни и др.

Видео-анализът също така позволява да се анализират пробиви в сигурността в големи области, като се определят цели в реално време. Камерите с панорамно накланяне и мащабиране (PTZ) помагат за проследяването и преследването на открити нарушители. Камерите, свързани с термични сензори, интегрирани с видео-анализи и PTZ сензори за проследяване позволяват откриването на неоторизирани лице с по-висока точност и същевременно с по-ниски разходи.

Региони в растеж

Когато става сума за географско разпределение, отново Азиатско-тихоокеанският регион е този, който ще расте с най-висок темп през прогнозния период.

Софтуерът за видео-анализи придобива значителна популярност в Азиатско-тихоокеанския регион поради технологичния напредък, нарастващите опасения за сигурността и все по-силния акцент върху инициативите за т. нар. интелигентни градове. Мегаполиси като Пекин и Шанхай вече са интегрирали видео-анализите в своите мрежи за наблюдение на публичните места, управление на трафика и обществена безопасност. Системите за разпознаване на лица се използват за гарантиране на сигурността на обществени места.

В Индия технологията се използва в транспортни центрове и градски зони за подобряване на мерките за сигурност и оптимизиране на трафика. Търсенето на интелигентни решения за наблюдение се ускорява поради бързата урбанизация, нарастването на населението и все по-големите опасения за сигурността.

В разрастващите се интелигентни градове като Сингапур, Шанхай и Токио използването на видео-анализи стана решаващо за усъвършенствано управление на трафика, обществена безопасност и ефективно градско планиране. Наред с това и търговията на дребно в Япония и Китай също признава необходимостта от видео-анализи, за да получи по-задълбочена информация за клиентите, да оптимизира оформлението на магазините и да подобри оперативната ефективност.

Коментари по темата: „Видео-анализите стават голям бизнес през 2024 г.”

добавете коментар...

  1. мхйгхг

    Тоталното следене в тоталитарните общества вече ни се пробутва като “интилигентни градове” и “обществена безопасност”. Нали китайците бяха лошите със системата за социален кредит? Сега и тука искат да ликвидират последните остатъци от анонимността ни….

Коментар