PC пазарът с най-лошо тримесечие от 2006 г. насам

67,1 милиона РС са доставени на световния пазар през четвъртото тримесечие на 2023 г.
(снимка: CC0 Public Domain)

Предварителните резултати за РС пазара през четвъртото тримесечие и цялата 2023 г., обявени от IDC, разкриват няколко противоречиви тенденции. От една страна, това е най-лошото тримесечие от 2006 г. насам, но от друга – резултатите са по-добри от очакванията на анализаторите.

Доставките на персонални компютри в периода октомври-декември 2023 г. са паднали с 2,7% на годишна база – до 67,1 милиона единици, отбелязвайки най-лошия сезонен резултат от четвъртото тримесечие на 2006 г. От друга страна, тези резултати всъщност се оказват по-добри от очакваните и IDC прогнозира ръст на пазара на персонални компютри през 2024 г.

Изминалото тримесечие беше осмият пореден период на годишен спад в доставките на компютри. Освен това РС пазарът регистрира най-лошото си четвърто тримесечие от 2006 г. насам, отбелязва IDC.

Що се отнася до предварителните резултати за цялата година, доставките на персонални компютри намаляват с 13,9% до 259,9 милиона единици. Предходната година спадът в доставките на РС беше по-изразен и достигна 16,5%. Тази динамика се обяснява със значителните запаси от компютри, създадени по време на пандемията, нуждата от обновяване на които ще дойде по-късно.

Според IDC, компютрите са се превърнали в категорията високотехнологични продукти, която е претърпяла най-резки възходи и падения през последните четири години. През 2024 г. търсенето на персонални компютри ще нарасне в бизнес сегмента, поради края на жизнения цикъл на Windows 10. Новите процесори с поддръжка на функции за ускоряване на системите с изкуствен интелект също ще осигурят известно възстановяване на продажбите, въпреки че сегментът на игрите не трябва да бъде отписван.

Сред участниците на РС пазара Lenovo запазва статута си на лидер през четвъртото тримесечие, увеличавайки дела си на годишна база от 22,5 на 24%, благодарение на ръст от 3,9% в обема на доставките. На второ място е HP Inc., чийто дял се е увеличил от 19,2 на 20,8%, а доставките – с 5,4%.

Три от петте най-големи производители на компютри не успяват да увеличат доставките си през последното тримесечие. Dell, на трето място, регистрира спад от 8,2%, Apple потъва с 18,4%, а Asus намалява обемите с 11,9%.

Всички останали производители на персонални компютри, които заемат не повече от 25,7%, регистрират общ спад в доставките от 2,4%. Като цяло глобалният компютърен пазар през четвъртото тримесечие се е свил с 2,7% на годишна база до 67,1 милиона единици.

Динамиката на доставките на компютри от всички участници на пазара за цялата година е отрицателна и ако производителите, контролиращи не повече от 26,6% от пазара, се ограничават до спад от 13,6%, то някои от лидерите падат под това ниво.

Лидерът Lenovo регистрира спад от 13,2% и пазарен дял от 22,7%, докато HP Inc. на второ място устоява най-добре на негативните тенденции – с дял от 20,4% и намаление на обемите с 4,3%.

Dell Technologies заема трето място с дял от 15,4% и спад на доставки от 19,6%, но Apple е най-губещият – регистрира спад от 22,4%, въпреки че все още заема 8,4% от пазара и четвърто място. Asus е на  пета позиция със спад от 18,1% в доставките, но запазва 6,5% от пазара.

Общо, доставките на персонални компютри през миналата година като цяло са намалели с 13,9% до 259,5 милиона единици, според статистиката на IDC.

Коментар