Windows 11 ще поддържа USB4 2.0 със скорост до 80 Gbps

Компютрите с Windows 11 ще могат да се възползват от ултра-бърз USB
(снимка: CC0 Public Domain)

Потребителите на компютри с Windows 11 скоро ще могат да се възползват напълно от свръхбързите USB устройства. Microsoft започна да тества поддръжката на стандарта USB4 2.0 в своята актуална операционна система, което обещава скорост на трансфер на данни до 80 Gbps, или два пъти повече от възможностите на USB4.

Поддръжката на USB4 2.0 вече е внедрена в бета версията на Windows 11 с номер 23615, която стана достъпна за членовете на програмата Windows Insider в канала Dev. На този етап в тестването участват строго ограничен брой потребители, така че новата функция все още не е достъпна за всички членове на програмата.

Ограничението се дължи преди всичко на факта, че за работа с USB4 2.0 е необходим компютър с един от най-модерните процесори на Intel, например мобилния Core HX от 14-то поколение. Тези процесори бяха официално представени на CES 2024, така че много малко потребители в момента имат достъп до компютри на тяхна база.

„Това е първата голяма актуализация на стандарта USB4, която повишава производителността от 40 Gbps на 80 Gbps. Стандартът ще поддържа следващо поколение високопроизводителни монитори, съхранение и свързаност”, поясняват за нововъведението от Microsoft.

USB4 2.0 е напълно обратно съвместим с периферни устройства за предишни поколения USB и Thunderbolt и поддържа всички други функции на USB Type-C, допълват от компанията.

Коментар