Продажбите на електромобили забавиха темпо

Над 13 млн. електрически превозни средства са продадени в света през 2023 г.
(снимка: CC0 Public Domain)

Продажбите на изцяло електрически и плъгин хибридни превозни средства са нараснали с 31% през 2023 г. в световен мащаб, спрямо 60% през предходната година. Това сочат данните на изследователската компания Rho Motion, на които се позовава Ройтерс.

„Темпът на растеж се забавя, но това може да се очаква на развиващи се пазари. Невъзможно е да се удвояват продажбите всяка година”, коментира анализаторът Чарлз Лестър. Според него, ръстът на продажбите на EV от 30% през 2023 г. е до голяма степен в съответствие с прогнозата на Rho Motion. Що се отнася до 2024 г., компанията очаква по-нататъшен ръст на пазара от 25-30%.

През декември миналата година в света са продадени 1,5 милиона електрически превозни средства, сочат данните на Rho Motion. Изцяло електрическите коли възлизат на 9,5 милиона от общо 13,6 милиона електрически превозни средства, продадени по света през 2023 г. Останалата част от обема на продажбите се състои от плъгин хибриди.

Някои автомобилни производители се опасяват, че след години на ускорен растеж продажбите на електрически превозни средства в Европа и други региони ще намалеят. Това се дължи на факта, че много купувачи чакат на пазара да навлязат по-модерни, компактни и достъпни модели, които ще се появят след 2-3 години.

Rho Motion отбелязва, че продажбите на електрически превозни средства, захранвани с батерии, са скочили с 50% в САЩ и Канада, а в Европа и Китай съответно с 27% и 15%.

Компанията смята, че тази година продажбите на електромобили в Европа може да бъдат засегнати от внезапния отказ на Германия от програмата за субсидиране на покупките. В допълнение, само 8% от общия брой електрически превозни средства с батерии, продадени в Европа, са в сегмента на малките автомобили, въпреки че се очаква това да се промени с навлизането на пазара на по-компактни модели като Citroen eC3.

Коментар