Windows ще работи на всякакви Arm процесори

На пазара се очакват Windows компютри с Arm процесори от различни доставчици
(снимка: Arm)

Изключителното споразумение между Microsoft и Qualcomm за доставка на  Arm процесори за компютри с Windows ще изтече през 2024 г., потвърди Рене Хаас, главният изпълнителен директор на Arm. Краят на споразумението за ексклузивност означава, че през следващите години производителите на Arm компютри с Windows ще могат да започнат да използват чипове и от други доставчици в своите устройства.

Microsoft избра Qualcomm за партньор и производител на Arm процесори за Windows устройства през 2016 г. Оттогава Qualcomm е единствената компания, която пуска процесори, базирани на Arm архитектура, за компютри с Windows, отбелязва Tom’s Hardware. 

Ексклузивното споразумение никога не беше обявено от официални лица, но с течение на времето този факт стана очевиден, тъй като Qualcomm остана единствената компания, произвеждаща Arm чипове за лаптопи през всичките осем години от обявяване на партньорството с Microsoft.

Има различни слухове относно периода, за който е подписано споразумението за ексклузивност между Microsoft и Qualcomm. Рене Хаас стана първият официален представител, който действително потвърди, че договорът ще изтече тази година.

“Добре документирано е, че ексклузивността, която Qualcomm има с Windows, приключва, мисля, тази година”, каза Хаас в скорошно интервю за Stratecherry. Точната дата на прекратяване на споразумението между Microsoft и Qualcomm остава неизвестна, но то вероятно ще изтече до началото на 2025 г.

Загубата на ексклузивност за чиповете на Qualcomm означава, че други компании ще могат да произвеждат Arm процесори за лаптопи с Windows. По-рано Ройтерс съобщи, че AMD и Nvidia планират да пуснат Arm чипове.

Коментар