От AI възглавници до AI четки за зъби – полудяхме ли?

Изложението за потребителска електроника CES постави въпроса какво наистина означава изкуствен интелект да бъде вграден в дадено устройство (снимка: CC0 Public Domain)

Изкуственият интелект изглежда превзе технологичната арена и това стана видно по време на тазгодишното мега-изложение за потребителска електроника CES 2024 в Лас Вегас. Всевъзможни устройства ни предлагат облекчаване на живота чрез AI. Но дали наистина всички джаджи имат вграден изкуствен разум и какво значи това за крайния потребител?

„Елате да вземете своята възглавница с изкуствен интелект – отървете се от хъркането ще тази вечер!“ – гласи един от продуктовите слогани на CES 2024. Всякакви устройства, от възглавници и хладилници до четки за зъби, се рекламират като устройства с изкуствен интелект.

Това пък какво ще да е – AI възглавница?! Една южнокорейска компания показва чудото за сън в своя гигантски павилион на CES 2024. Възглавницата умее да разпознава хъркането. Когато чуе човека да хърка, тя изпомпва въздух в различни отделения на възглавницата, което нежно повдига главата, карайки хъркащия да се размести и – на теория – да спре да хърка.

Възглавницата с изкуствен разум изглежда като логично продължение на смарт-матраците – те са пълни с дигитални сензори, които да следят съня на човека, отчитайки на смартфона пълна статистика за съня: фаза на дълбок сън, сънуване, движение по време на спане…

Подобни дигитални домашни стоки вече са хиляди. Някои от тях успяват да се реализират на пазара, други не успяват.

Е, добре, но то тази възглавница е различна, казват нейните създатели. Тази възглавница съдържа AI. Е, какво от това? „С AI тя може да бъде обучена да знае как звучите, когато хъркате“, настоява фирмата-суъздател. „По този начин може да направи разлика между хъркането на човека и хъркането от телевизора или бученето на колите навън.“

Възглавницата далеч не е единственото устройство, което претендира за специалната сила, която, както трябва да вярваме, й дава изкуственият разум. На изложението има стотици домакински устройства, поддържащи AI.

Примерно…. прахосмукачка с изкуствен интелект. Много прилича на нормална прахосмукачка – с една малка разлика. Функционалният режим „AI“ позволява на прахосмукачката да оценява видовете повърхности, по които се движи. След това може съответно да прилага различни нива на засмукване.

Пералня с изкуствен интелект? Защо не. Предполага се, че може да открива и различни видове тъкани. Използва сензори, за да усети теглото на прането и нивото на замърсяване. После оптимизира количеството вода, перилен препарат и времето за изплакване. За целта използвай машинно обучение. Фирмата-създател казва, че пералнята е толкова умна, че може да научи дрехите на своя собственик. Доста смущаващо, нали…

На други места в шоуто има AI огледало и дори AI четка за зъби. Никой продукт не е твърде обикновен, изглежда, за да избегне преобразяването с AI.

Може би наистина младите хора днес харесват това – огледалото им да ги разпознава и да ги поздравява, пералнята им сама да преценява с колко вода да пере. Така животът изглежда и по-лесен, и по-приятен.

А може би всички тези компании са подложени на натиск от страна на инвеститори и акционери да имат някакъв вид AI предложение, защото то привлича вниманието и инвестициите.

Истина е, че през последната година изразът „изкуствен интелект“ стана повсеместен. Невероятно успешното стартиране на ChatGPT от OpenAI е причината всички да говорят за изкуствения разум. Мнозина навярно не правят разлика между генеративните алгоритми – тези, които създават текст, картини, видео – и функциите за адаптивна автоматика като тези на умните четки за зъби. Важното е, че всички искат уреди с AI.

Истерията е толкова голяма, че навярно скоро някои бизнеси ще започнат да бягат от понятията AI, изкуствен интелект, изкуствен разум. Вече се забелязва, че те предпочитат да ползват дефиниции като „големите езикови модели“, „LLM”, както и „големите действени модели“ или „LAM” (Large Action Model). Последното, по същество, съответства на гласовите асистенти. Даваме им инструкция и те правят нещо за нас – проверяват разписание на влакове, пускат музика и т.н.

И все пак ще има доста хора, които ще се възползват от бума на „AI устройства“ за бита. Представете си сега един хладилник, който анализира продуктите, които съдържа, и предлага рецепта, която може да се приготви с наличните продукти. Ето това вече си е изкуствен разум – и е доста полезно, нали?

Коментари по темата: „От AI възглавници до AI четки за зъби – полудяхме ли?”

добавете коментар...

  1. :o)

    пълна глупост е това AI
    няма никакъв изкуствен интелект, просто УРЕД ПРОГРАМИРАН ДА ВЪРШИ НЕЩО.
    Изкуствен интелект ще е , ако възглавницата, докато хъркаш, се измъкне изпод тебе
    и почне да те бие по главата, защото я дразни.
    Ето това…е изкуствен интелект.
    А това да обясняваш как едно програмирано нещо в границите на този който го е програмирал е някакъв вид интелект изобщо и то изкуствен,
    това е новия клик-бейт за лапни шарани (в скоби плебс).

  2. Българин

    Всичко е маркетинг. Вече в IT индустрията не може да продадеш нещо, ако не му сложиш “AI” някъде в описанието.

Коментар