За първи път: Apple изпревари Samsung и оглави смартфон пазара

Apple излезе на първо място при смартфоните за първи път в историята
(снимка: Apple)

Изминалата 2023 година бележи историческа промяна на световния пазар за смартфони. За първи път Apple излиза начело, изпреварвайки Samsung, който държеше първото място от 2011 година насам, според актуални данни на IDC. 

За последен път Samsung загуби лидерството си при смартфоните през 2010 г., когато Nokia контролираше една трета от пазара. Но след катаклизмите с финландския бранд, Samsung трайно окупира първото място, докато най-накрая Apple успя да детронира корейския си конкурент.

Като цяло, глобалният пазар на смартфони все още изпитва затруднения, но тенденцията на възстановяване продължава. Глобалните доставки са намалели с 3,2% на годишна база до 1,17 милиарда броя през 2023 г., според IDC. Въпреки че това е най-ниският годишен обем от десетилетие, четвъртото тримесечие бележи ръст от 8,5% на годишна база до 326,1 милиона броя, което е над прогнозата от 7,3%.

„Въпреки че видяхме значителен ръст през втората половина на 2023 г. сред играчи в ниския Android клас като Transsion и Xiaomi, водени от бързия растеж на нововъзникващите пазари, най-големият печеливш определено е Apple”, коментира Набила Попал, директор изследвания в IDC Worldwide Tracker.

Топ 5 играчи на световният пазар за смартфони (източник: IDC)

„Apple е не само единственият играч в челната тройка, който показва положителен ръст всяка година, но също така е на първо място в света за първи път в историята”, подчерта анализаторът. „Това се случва въпреки нарастващите регулаторни предизвикателства и подновената конкуренция от Huawei в Китай, който е най-големият пазар за смартфони”.

„Продължителният успех и устойчивост на Apple до голяма степен се дължат на нарастващата тенденция към първокласни устройства, които сега заемат повече от 20% от пазара, подхранвани от агресивни оферти за замяна и безлихвени планове за финансиране”, допълва Попал.

Междувременно Huawei се завръща и бързо завладява пазара в Китай, отбелязва Райън Рей, вицепрезидент на IDC Worldwide Mobility and Consumer Device Trackers. Марки като OnePlus, Honor, Google и други пускат много конкурентни устройства в долния сегмент от пазара на смартфони, допълва Рей.

Сгъваемите устройства и темата за изкуствения интелект в смартфоните набират скорост: „Като цяло пазарът на смартфони се насочва към много интересни времена”, обобщава анализаторът.

Коментар