Apple подготвя отделен App Store за Европа

Европейският App Store ще се отвори за приложения от „трети страни”
(снимка: CC0 Public Domain)

До началото на март потребителите на онлайн магазина App Store в Европа ще получат възможност да теглят приложения за своите iOS устройства от магазини на трети страни”. Apple се готви да раздели App Store „на две” през следващите седмици, за да отговори на изискванията на Европейския съюз.

Регулаторите на ЕС ще принудят Apple да разреши изтегляне на приложения от трети страни в региона. Марк Гърман от Блумбърг твърди, че производителят на iPhone се готви да направи промени в App Store за ЕС, за да го приведе в съответствие със Закона за цифровите пазари (DMA).

Apple изглежда планира промени през следващите седмици, за да се съобрази с новите законови изисквания, включително отделяне на App Store в ЕС от останалия свят. Крайният срок, в който компанията трябва да се съобрази с новия закон, е 7 март, така че Купертино разполага с малко време, за да приложи промените.

Миналата седмица главният изпълнителен директор на Apple Тим Кук се срещна с ръководителя на антитръстовия комитет на Европейския съюз Маргрете Вестагер в Apple Park. Вестагер напомни на Кук за предстоящия ангажимент на Apple да позволи на потребителите да инсталират магазини за приложения на трети страни и приложения от източници, различни от App Store.

Apple също ще трябва да предостави на разработчиците възможност да популяризират своите предложения извън App Store и да използват системи за плащане на трети страни. Очаква се, че DMA ще принуди Apple да направи редица значителни промени в App Store, FaceTime и Siri в Европа.

Коментар